Információk HIV-vel élőknek a koronavírusról | Háttér Társaság

Információk HIV-vel élőknek a koronavírusról

Információk HIV-vel élőknek a koronavírusról

Ha HIV-vel élsz, az elmúlt hetek történései aggodalommal tölthetnek el. Összeszedtünk pár fontos információt, ami a HIV-vel élőknek koronavírus-járvány alatt hasznos lehet. 

Elsőnek érdemes azt leszögezni, hogy kevés olyan adat áll rendelkezésre, amiből következtetéseket lehetne levonni, hiszen szerencsére eddig csak kevés HIV-vel élő fertőződött meg koronavírussal. 

Az már tudható, hogy a COVID-19 néven ismert koronavírus azokra veszélyes kifejezetten, akik az idősebb korosztályba tartoznak vagy van valamilyen krónikus betegségük (például szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, légzőszervi betegségek). 

Azt feltételezik a szakemberek, hogy azok a HIV-vel élők, akiknek az immunrendszere rendben van, és a CD4 száma kielégítően magas (200 feletti), nincsenek nagyobb veszélynek kitéve, mint a nem HIV-vel élők. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha egy olyan HIV-vel élő kapja el a COVID-19-et, akinek nincs krónikus betegsége (a HIV nem tartozik ide), az valószínüleg könnyen kiheveri. 

Más a helyzet azokkal a HIV-vel élőkkel, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak (idősek, krónikus betegségben szenvednek vagy nem állnak kezelés alatt). Nekik nagyon fontos, hogy kiemelten vigyázzanak az egészségükre, kerüljék az utcára menést, és a kapcsolatot más emberekkel. 

Ha úgy gondolod, HIV-vel élőként elkaptad a COVID-19-et, akkor hívd a háziorvosodat, aki telefonon ki fog kérdezni a tüneteidről. Ha nem súlyos az állapotod, akkor ne menj be a kórházba vagy orvosodhoz, hanem otthon kezeld magad, így elkerülheted a vírus akaratlan terjesztését.

Ha súlyos az állapotod (2 napja magas láz és légszomj), akkor a telefonba mond el ezt is, és küldenek érted mentőt. Ha a háziorvosod nem rendel és nagyon rosszul érzed magad, akkor hívd közvetlenül a mentőket. 

A kezelésed megkezdése előtt érdemes közölni, hogy HIV-vel élsz. Így az orvos mérlegelni tudja, hogy milyen gyógyszert adhat anélkül, hogy nem kívánt kölcsönhatás lépne fel a gyógyszerek között. Fontos, hogy vigyél magaddal a gyógyszeredből, mert a kórház nem biztos, hogy biztosítani tud és elengedhetetlen, hogy az ART kezelést a megszokott ütemben folytasd. 

Ha nem kaptad el a koronavírust, és receptért mennél, akkor a László kórház a megszokott rendben fogadja a betegeit. Egyenesen a 14-es pavilon felé menj, úgy biztonságos. 

És a végére néhány gyakorlati tanács:

  • amikor csak teheted, maradj otthon;
  • minél sűrűbben moss kezet;
  • ha nem tudsz kezet mosni, használj fertőtlenítő zselét;
  • kerüld az emberekkel a szoros kapcsolatot, tarts távolságot;
  • használj szájmaszkot;
  • szedd a gyógyszeredet!

Forrás: AIDSinfo (National Library of Medicine

Témák