„Irány a bíróság!” - Hazai és nemzetközi szakértők a Háttér műhelykonferenciáján | Háttér Társaság

„Irány a bíróság!” - Hazai és nemzetközi szakértők a Háttér műhelykonferenciáján

Emberi Jogok Európai Bírósága, Strasbourg

2011. október 17-én egész napos műhelykonferenciát tartottunk hazai és nemzetközi szakértők részvételével. Az összejövetel célja egyesületünk nemzetközi pereskedésre, elsősorban a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága előtti pereskedésre vonatkozó stratégiájának kidolgozása volt.

A strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága az elmúlt években egyre nyitottabnak mutatkozik az LMBT emberek jogait érintő ügyek pozitív elbírálására. Míg korábban hosszú évtizedeknek kellett eltelnie ahhoz, hogy a bíróság kimondja: a homoszexuális kapcsolatok büntetőjogi üldözése az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezménybe ütközik, az elmúlt évtizedben a bíróság számos ítéletében megerősítette, hogy a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés az egyezmény hátrányos megkülönböztetést tiltó rendelkezésébe ütközik, hogy az azonos nemű párok is családnak számítanak, hogy a melegfelvonulások betiltása egyezményellenes, és hogy a transzszexuális személyek számára biztosítani kell a nemi identitás szabad megválasztását. Ugyanakkor számos olyan, az LMBT emberek jogait érintő kérdés van, amelyben a Bíróság a mai napig nem foglalt állást (azonos nemű párok közös örökbefogadása, mesterséges megtermékenyítés leszbikus párok számára, a nem megváltoztatásához szükséges előfeltételek stb.)

A workshop során hazai civil szervezetek (Háttér Társaság a Melegekért, Inter Alia Alapítvány, Magyar Helsinki Bizottság, Társaság a Szabadságjogokért), európai szintű LMBT szervezetek (ILGA-Europe, TransGender Europe) és nemzetközi szakértők részvételével áttekintettük a hazai jogrendszer és jogalkalmazás LMBT emberekre nézve hátrányos rendelkezéseit, illetve gyakorlatait; elemeztük az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjogát; és megvitattuk, hogy mely Magyarországon tapasztalható visszásság esetében lenne érdemes a strasbourg-i bírósághoz fordulni. 

A műhelykonferencia tanulságai alapján egyesületünk úgy döntött, a következő időszakban több diszkriminatív jogi rendelkezés miatt is a strasbourg-i bírósághoz fordul. Ahhoz, hogy ezen ügyeket nemzetközi fórumok elé vihessük hazai ügyekre és ügyfelekre lesz szükségünk, ezért internetes kampány keretében hívjuk fel a figyelmet a pereskedés fontosságára, és próbálunk meg olyan személyeket felkutatni, akik vállalkoznának ügyük nemzetközi bírói fórumok elé vitelére. 

A műhelykonferencia megtartását az ILGA-Europe európai ernyőszervezet anyagi támogatása tette lehetővé.

Témák