Jelentkezz! Kutatás indul a meleg férfiak szexuális egészségéről | Háttér Társaság

Jelentkezz! Kutatás indul a meleg férfiak szexuális egészségéről

Kulcsszavak: 
kutatás, egészség
Jelentkezz! Kutatás indul a meleg férfiak szexuális egészségéről.

A nemzetközi kutatás magyar egészségügyi szolgáltató partnere a Semmelweis Egyetem Bőrklinikájának Országos STD Centruma, a tanácsadó testületben pedig Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője is részt vesz. 

Az idén tavasszal indult STIPnet  kutatás során azt mérik fel, hogy a jövőben költséghatékonyan elvégezhető-e a HIV elleni oltóanyagok tesztelése. A kutatásba bekerült személyeket egy éven keresztül a nemi úton terjedő fertőzésekre kiterjedő szűrővizsgálatokkal és viselkedésükre vonatkozó kérdőívekkel vizsgálják. A kutatás nem gyógyszerkísérlet, a vizsgálatok elvégzésén túl az alanyokon semmilyen beavatkozást nem végeznek. 

Első lépésként a kutatóknak azt az 500 magyar férfit kell megtalálniuk, akik részvételével a vizsgálat elindul. A kutatás résztvevői nemcsak a közjóért tesznek a részvételükkel, hanem saját egészségük megőrzését is segítik: egy éven keresztül háromhavonta ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt (vérből HIV, szifilisz, hepatitis A, -B, -C, ill. húgycsőből, ánuszból, torokból gonorrhea, chlamydia, Mycoplasma genitalium szűrése). Ezek egy részéért egyébként fizetni kellene. A résztvevők költségtérítést is kaphatnak a viziteken való megjelenésért cserébe.

A vizsgálatban bárki részt vehet, aki:

  • férfi nemű (születéskor, vagy választottan, vagy interszexuális)
  • HIV-negatív
  • 18-55 év közötti
  • a vizsgálatba lépés előtti 24 hét során volt óvszer nélküli anális aktusa legalább két különböző férfival, vagy diagnosztizálták nemi betegséggel.

A kutatásba jelentkezni Dr. Tamási Bélánál a +36 20 666 3528 telefonszámon kizárólag hétköznap délutánonként 12-15 óra között lehet. További részletekről itt olvashatsz

Témák