Judy és Dennis Shepard Budapesten | Háttér Társaság

Judy és Dennis Shepard Budapesten

Szeptember 12. és 14. között Budapestre látogat az Amerikai Nagykövetség szervezésében Judy és Dennis Shepard, a melegsége miatt 1998-ban meggyilkolt meleg amerikai diák, Matthew Shepard szülei. Lesz beszélgetés a házaspárral és Szenteh Natáliával, filmvetítés (The Matthew Shepard Story) és fogadás, valamint kerekasztalbeszélgetés a gyűlöletbűncselekményekről. A programok regisztráció-kötelesek.

Amerikai Nagykövetség meghívója a Judy és Dennis Shepard részvételével...A tolerancia és az emberi méltóság tiszteletbentartásának támogatása céljából az Amerikai Nagykövetség tisztelettel meghívja Önt és munkatársait Judy és Dennis Shepard részvételével tartandó alábbi programokra.

• A Szimpozion Klub által moderált beszélgetés a Shepard házaspárral, amely a meleg gyermekek és szüleik kapcsolatát elemzi Szenteh Natália, az És ha a Te gyereked lenne homoszexuális? című könyv szerzőjének részvételével.

Dátum: 2012. szeptember 12.
Idő: 18:00
Helyszín: Bank Center Platina Torony, konferenciaterem
1054 Budapest, Szabadság tér 7-9.

• Fogadás a Toldi moziban Judy és Dennis Shepard tiszteletére, majd a The Matthew Shepard Story című angol nyelvű film vetítése (felirat nélkül). A film előtt beszélgetés a Shepard szülőkkel.

Dátum: 2012. szeptember 13.
Idő: 18:00
Helyszín: Toldi mozi
1054 Budapest, Bajcsy Zsilinszky u. 36-38.
Matthew Shepard huszonegy éves fiatalembert 1998-ban brutálisan meggyilkolták a Wyoming állambéli Laramie városkában. Elítélt gyilkosai indítékul csak egyvalamit tudtak felhozni: az áldozat homoszexuális volt. Moisés Kaufman drámaíró a helyszínre utazott társulatával és kétszáz interjút készített az eset összes szereplőjével. Megdöbbentően élő, elsöprően sikeres színházi darabot készített a New York-i Tectonic Theater tagjaival, majd a jelen filmet kiváló hollywoodi színészekkel játszatta el. Nem a bűntény érdekelte, inkább az esetnek a városban élő emberekre gyakorolt hatása. Mindenkinek megvolt a maga verziója a történtekről. Az előítéletek pedig döbbenetesen elferdítették az emberek többségének igazságérzetét.

• Kerekasztal beszélgetés a Shepard házaspárral és emberjogi szervezetekkel a gyűlölet bűncselekményekről.

Dátum: 2012. szeptember 14.
Idő: 10:00
Helyszín: Bank Center Platina Torony, konferenciaterem
1054 Budapest, Szabadság tér 7-9.

Kérjük, hogy részvételi szándékát 2012. szeptember 11-ig az alábbi címen jelezni szíveskedjen:
vizsyl@state.gov

A beszélgetésekre tolmácsot biztosítunk.

Több információt az alapítványról illetve Matthew Shepard-ról az alábbi weboldalon találnak angol nyelven: http://www.matthewshepard.org/our-story

A Shepard szülők egyetemista fia, Matthew Shepard 1998-ban egy homofób gyilkosság áldozata lett Wyomingban. Fiúk emlékére Shepardék alapítványt hoztak létre, amelynek küldetése a szexuális kisebbségek társadalmi elfogadottságának és az irántuk tanúsított toleranciának az elősegítése. Az alapítvány munkája annyira sikeres volt, hogy ennek köszönhetően Barack Obama elnök 2009 októberében aláírta a Matthew Shepard törvényt, amely a gyűlölet-bűncselekmények körét kiterjesztette a nemi hovatartozás és a szexuális orientáltság által motivált cselekmények körére.

forrás: Amerikai Nagykövetség

 

Témák