LMBTQI-jogi szakmai továbbképzés ügyvédek részére | Háttér Társaság

LMBTQI-jogi szakmai továbbképzés ügyvédek részére

Képzés ügyvédek részéreA Háttér Társaság 2+3 napos továbbképzést hirdet ügyvédek részére. Az egyesület 1995-ben alakult közhasznú szervezet, amely a hazánkban élő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (továbbiakban: LMBTQI) személyek részére nyújt különböző támogató szolgáltatásokat. 2000 óta működteti jogsegélyszolgálatát, amely a szexuális irányultság vagy nemi identitás miatti hátrányos megkülönböztetés, zaklatás vagy bántalmazás áldozatai számára nyújt jogi segítséget, illetve segít a hozzá forduló ügyfeleknek az LMBTQI téma iránt nyitott, elfogadó ügyvédet találni.

A képzés célja egy olyan országos lefedettségű ügyvédhálózat létrehozása, amelynek tagjai az egyesület folyamatos szakmai támogatása mellett az LMBTQI kisebbséghez tartozó személyek részére konkrét ügyekben jogi szolgáltatásokat nyújtanak majd.

A képzés témakörei

  • Szexuális és nemi kisebbségek helyzete Magyarországon, nemzetközi kitekintéssel
  • Azonos nemű párok együttélésének és gyermekvállalásának jogi aspektusai
  • Homofób és transzfób gyűlöletbeszéd és annak médiajogi vetületei
  • Gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépés lehetőségei
  • Az LMBTQI emberek egyesülési és gyülekezési jog gyakorlásával kapcsolatos kérdések
  • LMBTQI emberek egészségügyi ellátása kapcsán felmerülő betegjogi kérdések
  • LMBTQI és azonos nemű szülőkkel nevelkedő gyerekek oktatási jogai
  • A jogérvényesítés intézményrendszere, a hazai antidiszkriminációs szabályozás keretei
  • Jogi segítő munka LMBTQI ügyfelekkel

A képzés módszere

A képzés gyakorlatorientált, a magyar tételes jog ismertetése mellett a hazai és külföldi esetjogot is feldolgozza. A jogsegélyszolgálat jellemző eseteinek bemutatása révén a résztvevők részletes ismereteket szerezhetnek az LMBTQI emberek jogérvényesítése kapcsán felmerülő legjellemzőbb problémákról, és azok megoldási lehetőségeiről. A képzésben nagy szerepet kap az (anonim) jogesetek feldolgozása, amelynek révén a résztvevők a megszerzett ismeretek gyakorlati alkalmazását is elsajátíthatják.

A képzés előadói

A képzés vezető trénere dr. Kárpáti József, a Háttér Jogsegélyszolgát programvezetője, 1997-2001-ig bíró, 2001-2009 között ügyvéd, 2005-2010 között az Egyenlő Bánásmód Hatóság Tanácsadó Testületének tagja, 2010-ben egy rövid ideig az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökhelyettese.

Képzés időtartama: 2+3 nap (első két képzési nap 2015. december 4-5. napján, a további három képzési nap 2016. tavaszán kerül megrendezésre)

Képzés díja: a képzés térítésmentes

Megengedett hiányzás: a képzés időtartamának 25%-a

Képzés helyszíne: Hotel Unio (Budapest, VII. kerület, Dob. u. 73.)

A résztvevők számára ebédet és napi kétszer büfé ellátást (kávé, üdítő) biztosítunk. Vidékről érkező résztvevőink számára a szállodában egyágyas szobában szállást, valamint az érkezés napjára vacsorát, másnapra pedig reggelit nyújtunk.

Reméljük, felhívásunk felkeltette érdeklődését, és jelentkezésével egy hosszú távú együttműködés lehetősége nyílik meg valamennyiünk számára.

A képzésre a jelentkezés korlátozott, kizárólag az első tizenöt főt tudjuk fogadni. Túljelentkezés esetén a vidéki ügyvédeket részesítjük előnyben. Kérjük szíves megértésüket!

Részvételét az alábbi linken jelezheti felénk, 2015. november 25-ig: https://goo.gl/fh9O7m

Bármilyen kérdés esetén keresse Iványi Klára trénert a 06-20-206-4693-as számon!

Témák