Kérdőív a nők közötti és transznemű nőket érő partnerkapcsolati bántalmazásról | Háttér Társaság

Kérdőív a nők közötti és transznemű nőket érő partnerkapcsolati bántalmazásról

Bleeding LoveSzakmai szervezetek bevonásával online kérdőívet állítottunk össze a nők közötti és transznemű nőket érő partnerkapcsolati bántalmazásról.

A Háttér egy (az Európai Bizottság által támogatott) nemzetközi kutatás magyar részét vezeti, amelynek fókuszában a leszbikus kapcsolatban élő és a transznemű nőket érintő párkapcsolati erőszak áll. A kutatás részeként két online kérdőívet is összeállítottunk szakmai szervezetek (a NANE, a Transzvanilla, a Transzpont és a Labrisz) segítségével.

Azt reméljük, így átfogó képet kapunk arról, hogy mennyire elterjedt ez a jelenség, és hogy olyanokat is el tudunk érni, akik ebben az érzékeny témában nem vállalkoznának egy interjúbeszélgetésre. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy létezik párkapcsolati erőszak az LMBTQI közösségen belül is, hogy minél többen és minél többet tehessünk ellene, hiszen a szexizmus, homofóbia, bifóbia és transzfóbia miatt az áldozatok sokszor dupla rejtőzködésben élnek. Olyan közösséget szeretnénk építeni, amelyben a párkapcsolati erőszak minden áldozata segítséget kaphat.   

Éppen ezért nagyra értékeljük a bátorságodat és őszinteségedet, ha megosztod velünk a tapasztalataidat! A kérdőívek anonimak: senkinek sem kell megadnia az adatait a kitöltésükhöz.

A kutatás teljes címe: ’Bleeding Love - Vérző Szeretet’: tudatosságnövelés a leszbikus és transz nőket érő családon belüli és randierőszak kapcsán az Európai Unióban. A megfogalmazás is mutatja, hogy a párkapcsolatok többféle típusában is előfordul bántalmazás valamilyen formában, legyen az együttélés, „járás”, szexkapcsolat, egyszeri randi vagy akár szexmunka. A fizikai agresszión kívül szóban is lehet bántani, ahogy a másik szabadságának vagy anyagi lehetőségeinek korlátozásával is.

Női célcsoportunk miatt női válaszadókat keresünk.

Kérjük, töltds ki a kérdőívet, ha

  • transz nő vagy,
  • illetve ha cisz leszbikus vagy biszexuális nő vagy,
  • akinek volt már párkapcsolata,
  • akkor is, ha soha nem tapasztaltál még párkapcsolati erőszakot!

http://kutatas.hatter.hu/index.php/437138/lang-hu (nők közötti párkapcsolat)

http://kutatas.hatter.hu/index.php/251591/lang-hu (transz nők párkapcsolatai)

Aki szívesen megosztaná a párkapcsolati erőszakkal kapcsolatos tapasztalatait egy biztonságos, szintén anonim interjúbeszélgetés keretében, az az idei év során bármikor felveheti a kapcsolatot a kutatás vezetőivel: 

Sándor Bea sandor.bea@hatter.hu

Turai Katalin Ráhel turai.katalin@hatter.hu

Témák