Konferencia az azonos nemű párkapcsolatok kölcsönös elismeréséről | Háttér Társaság

Konferencia az azonos nemű párkapcsolatok kölcsönös elismeréséről

Fénykép a konferenciáról, Strasbourg, 2011. november 18-19.

2011. november 18-19-én kétnapos nemzetközi konferenciát tartottak Strasbourg-ban az azonos nemű párok házassága és bejegyzett élettársi kapcsolata európai államok közötti kölcsönös elismeréséről, illetve annak hiányáról. A konferencián egyesületünk munkatársa a magyar helyzetről számolt be.

Bár Európa országai közül egyre több ismeri el az azonos nemű párok párkapcsolatának valamilyen formáját (házasság, bejegyzett élettársi kapcsolat, de facto élettársi kapcsolat), a párok komoly nehézségekkel néznek szembe, ha valamely másik állam területén kívánnak letelepedni. Míg egy spanyol azonos nemű házaspárt Hollandiában házasnak, az Egyesült Királyságban bejegyzett élettársnak ismernek el, Lengyelországba érkezve már mint két egyedülálló személyre tekintenek rájuk. Hasonló problémát jelenthet az örökbefogás és közös gyermekvállalás elismertetése is egy másik tagállamban. 

Az Európai Unió egyik legfőbb alapelve a munkaerő szabad áramlása, és az emberi jogok európai egyezménye is védi a családként elismert azonos nemű párokat. Az azonos nemű személyek közötti párkapcsolatok kölcsönös elismerésének hiánya azonban komoly akadály gördít ezen párok mozgásszabadsága elé. Az elmúlt egy-két év során az Európai Unió illetékesei is felismerték a probléma súlyát, de továbbra is komoly akadályt jelent az egyes jogintézmények eltérő tartalma, és a melegjogok biztosításától mereven elzárkozó tagállamok ellenállása. 

A konferencia során jogászok, társadalomtudósok, aktivisták részvételével járták körbe a témakör különböző vetületeit. A tudományos előadások mellett néhány valós történettel is megismerkedhettek a konferencia résztvevői. Így például Kaisa és Claire, egy finn-francia leszbikus szülőpár történetével, akik bár Franciaországban bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítettek, és a francia jog mindkettőjük szülői felügyeleti jogát elismeri, Finnországban (amely egyébként szintén lehetővé teszi az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát, sőt a partner gyermekének örökbefogadását is) Franciaországban kötött bejegyzett élettársi kapcsolatukat a helyi jogrend nem ismeri el. Vagy Tomasz és José Antonio, egy lengyel-spanyol meleg pár történetével, akik Spanyolországban szerettek volna megházasodni, de a lengyel hatóságok megtagadták az ehhez szükséges papírok kiadását. Sokakat megdöbbentett Frederic története is, aki elvesztette francia állampolgárságát, amikor hozzáment holland párjához, mert a francia jogrend nem ismeri el a Hollandiában kötött melegházasságokat. 

A konferencia során egy-egy ország kapcsán részletes helyzetfeltáró előadások is elhangoztak, így a résztvevők megismerkedhettek a francia, a spanyol, az olasz, az ír és a magyar helyzettel is. A Magyarországról szóló előadást egyesületunk munkatársa, Dombos Tamás tartotta.

A konferencia részletes programja és hamarosan az előadások anyagai elérhetőek a konferencia honlapján

Témák