Konferencia az LMBTQ emberek befogadásáról a zsidó közösségben | Háttér Társaság

Konferencia az LMBTQ emberek befogadásáról a zsidó közösségben

Kulcsszavak: 
konferencia, zsidók
Zehorit Sorek, izraeli ortodox leszbikus aktivista

2017. július 9-én a Közép-európai Egyetem adott otthon egy egész napos konferenciának, amelynek szervezésébe egyesületünk is bekapcsolódott.

A Mozaik Zsidó Közösségi Hub 2016 elején indított útjára új kezdeményezését, amelynek célja elősegíteni az LMBTQ emberek befogadását a zsidó közösségen belül. A kezdeményezés különböző zsidó intézmények, civil szervezetek és informális csoportok (köztük vallási és nem vallási alapon szerveződők is) együttműködésére épít. A folyamat első lépése két közösségi fórum volt, amelyen az érintett szervezetek képviselői megismerkedhettek a témával és kialakíthatták az együttműködés kereteit. A fórumokon egyesületünk munkatársa szakértőként vett részt.

A fórumok után a Mozaik Zsidó Közösségi Hub, a Bálint Ház, a Gólem Színház, a Kibic, a Lauder Iskola és a Minyanim úgy döntöttek egy nyilvános konferencián juttatják el a kezdeményezés üzenetét a szélesebb zsidó nyilvánossághoz. A Kapunyitás címen megrendezett konferenciát 2017. július 9-én tartották a Közép-európai Egyetemen, a Budapest Pride Fesztivál keretében. Az egész napos konferencián előadások, workshopok, kerekasztalbeszélgetések során mélyülhettek el a résztvevők a témában.

Az esemény első előadását Dombos Tamás, egyesületünk munkatársa tartotta, aki a hazai LMBTQI helyzet ismeretetésén túl bemutatta a 2010-es LMBT kutatás eredményeit a zsidó közösséghez tartozó válaszadók szemszögéből. Ezt Balázs Gábor eszmetörténész előadása követte, aki felhívta rá a figyelmet: a szexuális és nemi kisebbségek megítélése terén a zsidó hagyomány nem egységes, a vallási intézmények és közösségi vezetők felelőssége, hogy e hagyomány mely elemeit hangsúlyozzák.

A párhuzamos workshopok során a résztvevők megismerkedhettek egy zsidó fiatalember családi előbújásának, egy magyarországi szivárványcsalád és egy izraeli ortodox leszbikus aktivista személyes történetével; volt zsidó szövegtanulás, beszélgetés a befogadó közösségek gyakorlatáról; a Melegség és megismerés program tapasztalatairól. A programmal párhuzomosan zajlott a Keshet angliai zsidó LMBT szervezet érzékenyítő képzése. A konferencia záróeseménye egy kerekasztal-beszélgetés volt, ahol neológ és reform rabbik, a MAZSIHISZ alelnöke, hebraisták és eszmtetörténészek osztották meg gondolataikat.

A konferencia mellett egy oktatási füzet is készült, amely megismerteti az érdeklődőket az LMBTQ közösséggel kapcsolatos legfontosabb kifejezésekkel, a különböző zsidó irányzatok témával kapcsolatos álláspontjával, a befogadás fontosságát hangsúlyozó zsidó értékekkel. A füzet praktikus tanácsokat ad a szervezetek és közösségek részére, hogy hogyan lehetnek befogadóbbak az LMBTQ emberek irányában, és megtalálhatók benne a befogadó zsidó közösségek és a legfontosabb hazai LMBTQ szervezetek elérhetőségei.

Témák