Könyvajánló - a Könyvfesztivál kapcsán | Háttér Társaság

Könyvajánló - a Könyvfesztivál kapcsán

Kulcsszavak: 
könyv

Elkezdődött a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Az eseményhez kapcsolódóan összeválogattuk nektek az újabb, LMBTQI-vonatkozású könyvek ajánlóit. Jó böngészést kívánunk!

Susan Faludi: Előhívás. Mindent  apámról
Libri, 2018

Az előszó első mondatában beígért nyomozás 2004-ben indul, méghozzá azután, hogy a hetvenhat éves István bejelenti a lányának, hogy mostantól Stefánie-ként él tovább. Susan Faludi, a magyar származású amerikai újságíró Budapestre utazik, hogy választ kapjon a kérdéseire, és megismerje az új embert, aki agresszív, elnyomó apja helyére lépett. Ám hamar szembesül vele, hogy a férfi, aki az amerikai külvárosi macsó toposzát hibáztatta a múltban elkövetett hibákért, nőként sem lett szimpatikusabb. István/Stefánie figurája egyszerre tragikus és komikus hős, holokauszt-túlélőként rajongja Leni Riefensthalt, megszállottja az Andersen-meséknek, kényszeresen mutogatja új testét a lányának és folyamatosan azt bizonygatja, hogy nőként milyen figyelmesek vele a férfiak. Faludi nemcsak az apja múltját fejti fel, aki egy új testben próbált felejteni, de a transzneműség, a nemi szerepek és a zsidóság mellett a saját nőiségéről és feminizmusáról is ír memoárjában, ami nyilvánosan zajló családállításnak is beillik.


Takács Judit: Meleg század
Pesti Kalligram, 2018

E kötet a 20. századra fókuszál, amit a homoszexualitással kapcsolatos magyar nyelvi fejlemények szempontjából nevezhetünk akár meleg századnak is, tekintettel arra, hogy a meleg szó különböző - az 1900-as évek első évtizedében feltűnő, akkoriban még kifejezetten nőkre utaló, majd az 1990-es évekre átpolitizálódó - jelentésváltozatai szinte keretbe foglalták a vizsgált időszakot. A nyelvi fejleményeken túl a kötet részletesen tárgyalja a homoszexualitás strukturális stigmájának jogintézményekben tükröződő működését, elsősorban a homoszexualitás társadalmi felügyeletét széles körben lehetővé tevő jogalkotási és jogalkalmazási gyakorlatokon keresztül, az ezeket részben visszatükröző, részben megerősítő médiareprezentációk vizsgálatával, valamint az érintettek beszámolói alapján.


Krausz Emma: Osztálykép
Twister Média Kft., 2018

Az Osztálykép története nem bonyolult. Néha ennyi is elég egy jó könyvhöz. Üdítő volt olvasni egy hétköznapi történetet, amely az emberi borzalmakat, nehézségeket nem szörnyekben, szellemekben, gyilkosokban, hanem egyszerűen az iskolai életben mutatja meg. És ehhez nem kell más, mint a fiatalok bizonytalanságának és gonoszságának megmutatása. Ennyi. Nincs semmi porhintés, a fordulatok pedig a konfliktusokból és a szereplők cselekedeteiből fakadnak. Zsarolás, erőszakoskodás, zaklatás, mindez a fiúk/férfiak szexualitása és a melegszerelem felől megmutatva. Érzékeny témával foglalkozó érzékeny regény. A könyv kapcsán a Könyvfesztiválon, április 21. szombat 11.30-tól beszélgetés is lesz.

 

André Aciman: Szólíts a neveden
Athenaeum, 2017

André Aciman olasz riviérán játszódó regénye egy kamasz fiú és a családi nyaralóvendég, egy ifjú amerikai kutató között váratlanul kibontakozó, elsöprő szerelem története. A vonzalom, amelynek következményeivel egyelőre képtelenek szembenézni, felkészületlenül éri a fiatalokat. Az együtt töltött nyári hetek során mindketten küzdenek saját érzéseikkel, egyszerre tartva környezetüktől és saját maguktól. Vakmerően igyekeznek elérni azt, amiről sejtik, talán soha többé nem adatik meg nekik: a két ember közötti legteljesebb egységet. A Szólíts a neveden korunk egyik legcsodálatosabb szerelmi története, amely egy csapásra klasszikussá vált. A regény alapján készült film Luca Guadagnino rendezésében, Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével, a háromszoros Oscar-jelölt James Ivory forgatókönyvéből február 8-tól látható a magyar mozikban.


Adam Silvera: Inkább boldog
Menő Könyvek, 2018

A tizenhat éves Aaron Soto igyekszik újra magára találni egy családi tragédiát követő nyáron. A barátnője, Genevieve segítségével lassanként emlékezni kezd, milyen lehet a boldogság, ám amint összebarátkozik Thomasszal, minden összezavarodik, amit a múltjáról és a jövőjéről gondolt. Aaron és Thomas egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és Aaron önmaga előtt sem tagadhatja le többé az érzelmeit. A Leteo Intézet memóriatörlési eljárása lehet a megoldás, hogy újra a régi legyen. Ám ezzel együtt az igazi önmagát is elveszítheti...

 

Laurie Frankel: Mindig ez van
Gabo, 2018

Mindig ez van, ha egy család titkot őriz... és ha végül ez a titok tartja meg őket. Mindig ez van, ha egy család örökkön-örökké boldogan él... amíg ez az örökkön-örökké össze nem kuszálódik. Mindig ez van, ha a gyerekek megváltoznak... azután pedig a világot változtatják meg. Ő itt Claude. Ötéves, öt fiútestvér közül a legkisebb, és szereti a mogyoróvajas szendvicset. Lányruhát is szeret hordani, meg arról álmodozni, hogy ő egy hercegnő. Ha majd felnő, mondja Claude, lány szeretne lenni. Rosie és Penn azt szeretné, ha Claude-ból az lenne, aki lenni akar. Csak abban nem biztosak, hogy ezt készek megosztani a világgal. Egykettőre az egész család Claude titkát őrizgeti. Míg az egy napon ki nem robban. A Mindig ez van a revelációkról, az átalakulásokról, a tündérmesékről és a családról szóló regény. És arról, hogy mitől van az, hogy mindig ez van: a változás mindig keserves és csodaszerű és ismét csak keserves, a gyermeknevelés mindig ugrás az ismeretlenbe, drukkolva és szívünket-lelkünket beleadva. A gyerekek felnőnek, de nem mindig a terv szerint. Azok a családok pedig, amelyeknek titkaik vannak, nem őrizgethetik azokat örökké.
Történeteinket és titkainkat elárulni keserves dolog. És néha veszélyes is. Mégis ezt kell tennünk, mert az élet így lesz jobb mindenki számára.


Truman Capote: Pille a lángban. Ifjúkori elbeszélések
Európa, 2017

Truman Capote első novelláit nemrég fedezték fel a New York-i Közkönyvtár archívumában. A koraérett tinédzser ezekben az írásokban finomítja eredeti hangját és érzékenységét, amelyek majd nemzedéke legnagyobb szerzőjévé teszik. Rövid, szikár novellák, de a legkevésbé sem érzelemmentesek. Szereplőik kívülállók: gyerek a felnőttek világában, nő a férfiak között, iskolás lány csupa iriggyel körülvéve. A kamasz szerző azonnal megpróbál meglátni, megírni, megörökíteni mindent, ami később legsajátabb témája lesz. Különleges lehetőség, hogy megfigyelhessük, hogyan indul el a karrier felé egy zseni. Az Utószóban Hilton Als nagy empátiával mutatja meg nekünk, hogy ezektől a novelláktól milyen út vezetett az Álom luxuskivitelben és a Hidegvérrel tökélyéig.

 

Balatoni József: Kamaszharc
Jaffa, 2017

Jocó bácsi néhány éve azzal vált országszerte ismertté, az egyik kereskedelmi televízió kvíz műsorában kívánt pénzt gyűjteni osztálya balatoni kirándulására. A szerző legújabb regényének főhőse, a 31 éves jogász, Dr. Horolovszky Tamás a Fővárosi Kormányhivatalnál dolgozik, cseppet sem eseménydús életét az "rengeti meg", hogy szerelme elhagyja, és ekkor Tamás vásárol egy lakást, majd miután beköltözik, az egyik dobozban megtalálja a 17 éves korában írt, középiskolai naplóját. A férfi újra kezdi olvasni egykori naplóját, és ennek köszönhetően felidézi diákkori emlékeit. A történetben kiemelt helye van legjobb barátjának, Ambrusnak, aki bevallja a főhősnek, hogy meleg...


Bajnok Dániel: Magánélet az agórán
Argumentum, 2018

Az athéni Aischinés első törvényszéki beszéde Kr. e. 346/5-ben egy állítólagos egykori férfi prostituált, Timarchos ellen íródott, aki hiába számított tapasztalt és jó kapcsolatokkal rendelkező politikusnak, züllött múltja miatt Aischinés mégis alkalmassági vizsgálatot indított ellene. Bár szilárd bizonyítékkal nem tudta alátámasztani vádjait, színes történetek és ravaszul megválasztott érvek révén mégis polgárjogának elvesztésére ítéltette Timarchost. A kötet bőséges kommentárral kísérve tartalmazza magát az olykor pikáns témájú szónoklatot is, amely egykori mellőzöttsége után ma az ógörög irodalom egyik legtöbbet tárgyalt alkotása, és amelyben a vádlott Timarchos mellett feltűnik Aischinés későbbi nagy ellenfelének, a szónok Démosthenésnek alakja is.

Témák