Közel 700 egészségügyi szakembert és orvostanhallgatót képeztünk az Open Doors projekt keretében | Háttér Társaság

Közel 700 egészségügyi szakembert és orvostanhallgatót képeztünk az Open Doors projekt keretében

Kulcsszavak: 
egészség, képzés

Az Open Doors projekt partnerei összesen 692 egészségügyi szakembernek és orvostanhallgatónak tartottak képzést öt európai országban - Magyarországon, Bulgáriában, Lengyelországban, Olaszországban és Spanyolországban. 

A képzés célja az volt, hogy bővítsük az egészségügyi szakemberek és orvostanhallgatók ismereteit az LMBTI emberek egészségügyi szükségleteiről, segítsük őket az LMBTI iránti befogadó szemlélet kialakításában, és fejlesszük gyakorlati tudásukat, készségeiket, hogy kompetens és befogadó egészségügyi ellátást tudjanak nyújtani az LMBTI emberek számára. A Health4LGBTI korábbi projekt keretében elkészített képzési anyagokat a partnerek az adott ország helyi kontextusához igazították, figyelembe véve az LMBTI emberekkel kapcsolatos társadalmi attitűdöket és a jogszabályi környezetet. 

Spanyolországban a Gironai Egyetemen orvos, a pszichológus, az ápoló és szociális munkás szakos hallgatóknak tartottak képzéseket, a SURT civil szervezet pedig a katalán szexuális és reproduktív egészségügyi ellátásban dolgozó szülész- és nőgyógyászokat, ápolónőket és pszichológusokat képezte. 

Magyarországon a szakembereknek szóló képzéseken a VII. kerületi Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ (BJIHSZK) szociális és egészségügyi területen dolgozó munkatársai vettek részt. Az orvostanhallgatóknak szóló képzését két orvostanhallgató szervezettel, a Semmelweis Egyetem Korányi Frigyes Szakkollégiumával és a Budapesti Orvostanhallgatók Szövetségével közösen szerveztük meg.

Lengyelországban az orvostanhallgatóknak szóló képzéseket két Varsón kívüli kisebb városban, Lublinban és Kielcében szervezték meg, mivel ott még nagyobb igény mutatkozott az ilyen képzésekre.

Összességében a résztvevők mind az öt országban nagyon érdeklődők voltak a tréning során felvetett témák iránt, és elégedettek voltak a képzéssel, amint azt a képzési napok végén kapott szóbeli visszajelzések és az értékelőlapok is tükrözik.

A képzések során visszatérő észrevétel volt, hogy további képzéseket kellene szervezni az LMBTI egészséggel kapcsolatos szűkebb témák feldolgozására is. Nagyon pozitív eredmény volt a résztvevők körében a hálózatépítés: a szakemberek szívesen osztották meg tapasztalataikat egymással ezzel kézzelfogható, megvalósítható jó gyakorlatokat átadva a többi résztvevőnek.

A projektnek része volt egy olyan e-learning platform kialakítása is, amelyet bármely egészségügyi szakember vagy hallgató ingyenesen használhat. A platform a személyes képzésekhez hasonló, mélyreható ismereteket kínál az LMBTI egészség témájában. 

A további információk iránt érdeklődő hallgatók és szakemberek a projekt honlapján elérhetik a projekt során készült valamennyi szakmai anyagot, így a jogi-közpolitikai környezet elemzése és szakemberek körében végzett kutatás eredményeit tartalmazó kutatási jelentéseket, az LMBTI egészséggel kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazó rövid útmutatót, illetve az LMBTI emberek egészségügyi szükségleteit részletesen elemző kézikönyvet is. 

Az Open Doors: Nyitott ajtók: Hogyan biztosítsunk befogadó és szakszerű egészségügyi ellátást az LMBTI emberek számára című projektet az Európai Bizottság Jogok, egyenlőség és polgárság programja (2014-2020) támogatja. A projektben résztvevő szervezetek: a Háttér Társaság, GLAS és Bilitis (Bulgária), Lambda Warsawa (Lengyelország), a Bresciai Egyetem (Olaszország), valamint a SURT és a Gironai Egyetem (Spanyolország).

Témák