Lezárult a foglalkoztatási diszkriminációval foglalkozó projektünk | Háttér Társaság

Lezárult a foglalkoztatási diszkriminációval foglalkozó projektünk

Lezárult a foglalkoztatási diszkriminációval foglalkozó projektünkLezárult a foglalkoztatási diszkriminációval foglalkozó projektünk

„Történetek az adatok mögött: diszkrimináció a foglalkoztatás területén” címmel folytatott kutatást 2015 júniusa és 2016 júniusa között a Háttér Társaság, Magyarország legnagyobb leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) szervezete."

Az online kérdőívre, interjúkra és fókuszcsoportos beszélgetésekre épülő kutatás során arra kerestük a választ, hogy a hátrányos megkülönböztetés milyen formáival találkoznak az LMBTQI emberek a munkaerőpiacon, és hogyan lehet fellépni a diszkrimináció e formája ellen. A kutatás az ILGA-Europe támogatásával valósult meg.

A kutatás eredményeit a Bármi lehet belőle? Az LMBTQI emberek foglalkoztatási és munkahelyi hátrányos megkülönböztetése című kiadványunkban hoztuk nyilvánosságra, amelyet a Kossuth Klubban mutattunk be június 28-án érdeklődők és a sajtó képviselőinek részvételével.

A kiadvány célja, hogy az egyenlőtlenségeket felszámoló jövőbeli projektek alapjául szolgáljon, ezért olyan területekre fókuszál, amelyek a hétköznapokban gyakran jelentenek problémát. A kiadvány bemutat két tipikusan heteronormatív környezetet (iskola és rendőrség), foglalkozik a transznemű munkavállalók tranzíciójának nehézségeivel, valamint a HR-területen dolgozók felkészültségével, attitűdjével is. A kiadvány a vonatkozó jogszabályok ismertetésével, esélyegyenlőségi programmintával és jó gyakorlatok bemutatásával zárul, segítve ajánlásaink gyakorlatba történő átültetését.

A Háttér a jövőben is nyomon követi az LMBTQI emberek munkahelyi hátrányos megkülönböztetését, és jogsegélyszolgálatunk segítséget nyújt a hátrányos megkülönböztetés és zaklatás áldozatainak. A munkahelyi sokszínűség iránt  elkötelezett vállalatoknak képzéseket tartunk az LMBTQI emberek munkahelyi befogadását segítő módszerekről. Tapasztalatainkat legközelebb egy 2016 novemberében szervezett kerekasztal-beszélgetésén ismertetjük, amelyet az LMBTQI emberek egyenlőségi iránt elkötelezett nagyvállalatokat tömörítő Open for Business szervez Budapesten.

Témák