LMBT Történeti Hónap, a Háttér és a Labrisz szervezésében | Háttér Társaság

LMBT Történeti Hónap, a Háttér és a Labrisz szervezésében

Kulcsszavak: 
történelem

A műsorvezető, Spilák KláraFebruár 1-én, pénteken startolt az első LMBT Történeti Hónap Magyarországon. Az egy hónapon át tartó programsorozat részeként egyesületünk több programot is szervezett: ott voltunk a megnyitón, szerveztünk Budapest pink sétát, beszélgetést az LMBT történelemről, valamint a Mások újság történetéről, a Pinkstory Party-ban pedig mi is jót buliztunk.

A programsorozatot Makk Károly filmrendező, az Egymásra nézve című film rendezője nyitotta meg február 1-én, a Vörösmarty mozi majdnem teltházas termében. Rajta kívül beszédet mondott Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet és Theresa Bubbear brit nagykövet-helyettes is. A szervezők nevében Nádasi Eszter (Labrisz) és Hanzli Péter (Háttér) beszélt. Levetítettük az LMBT Történeti Hónap promófilmjét is, melyhez Zorro de Bianco (Fehér Zoltán) készítette a zseniális rajzokat, híres magyar LMBT emberekről. A megnyitó után az Eltitkolt évek című filmet nézhette meg a közönség. A Takács Mária rendezésében készült moziban 11 magyar nő mesél a saját eltitkolt éveiről, felfedezéseiről, útkereséseiről. A filmet követő fogadás jó hangulatban telt.

A Történeti hónap keretein belül rengeteg érdekes esemény kerül folyamatosan megrendezésre,
kiállítások, beszélgetések, filmvetítések, vagy például LMBT témájú városnézés. Többet egyesületünk szervez. Február 9-én, a nagy hideg ellenére indultunk útnak húszad magunkkal, hogy megismerjük és újra felfedezzük a legendás és történelmi helyeket fővárosunkban. Ilyen például a Vörösmarty tér, ami az első melegfelvonulás helyszíne volt; az Action Bár, mely a legrégebbi magyarországi meleg bár; a mindenki által ismert Capella Café vagy éppen a Duna Korzó, amely évekig ismerkedő helyként szolgált. Sajnos mivel limitált létszámmal indulhatott csak a túra, sokan lemaradtak róla, ezért február 23–án, délelőtt 11 órától ismételten tartunk egy túrát, melyre szeretettel várunk mindenkit, aki az előzőről lemaradt! A túrára az lmbthonap@hatter.hu címen lehet regisztrálni.

Eszenyi M. Bence és Hanzli PéterFebruár 10-én, vasárnap este Eszenyi M. Bence történésszel, a Férfi a férfival, nő a nővel című 2006-os könyv szerzőjével beszélgetett egyesületünk egyik ügyvivője, Hanzli Péter. Vendégünk felvázolta szakaszolását, mely szerint időrendben haladva beszélhetünk az őskorra és az ókorra jellemző beavatási homoszexualitásról, majd a középkorra és kora újkorra jellemző, bűnként aposztrofált megítélésről. Elmondta továbbá, hogyan változott meg orvosi-pszichiátriai szemszögből betegségre a homoszexualitás megítélése, a negyedik szakaszban pedig kitért az emberi jogi megközelítésre. Olyan jelentősebb LMBT személyekről is szó esett a beszélgetés során, mint Szapphó, Julius Caesar, Hadrianus császár, Oroszlánszívű Richárd, II. Edward angol uralkodó, Listi László, Kertbeny Károly, Magnus Hirschfeld, Oscar Wilde, Nopcsa Ferenc báró, Vay Sándor, Tormay Cécile, Faludy György vagy Dr. Romsauer Lajos (bővebb beszámolót az LMBT Történeti Hónap blogján olvashattok).

Mások-beszélgetésFebruár 13-án, a Bálint házban szerveztünk beszélgetést a Mások újság történetéről, a meleg lap egykori főszerkesztőjével, Takács Bence Gáborral és Láner László főmunkatárssal, Banach Nagy Milán moderálásával. A jó hangulatú múltidéző beszélgetés során felvázoltuk az első magyarországi meleg újság történetét, hogy annak idején miért döntöttek elindítása mellett, s számos színes emlék idéződött fel az újság 18 éves történetével kapcsolatban. Azt is megtudhattuk, hogy a lapnak milyen nagy szerepe volt a "meleg" szó meghonosítása terén, valamint hogy jelenleg folyik az újság számainak digitalizálása, és várhatóan jövő februárra már az interneten is elérhető lesz a 18 évfolyam összes lapszáma.

Nincs február farsang nélkül, így a Történeti Hónapban is megrendeztük a Pinkstory Party névre hallgató jelmezbálunkat. A teltházas Bazaar Klubban több, mint háromszázan buliztunk együtt hajnalig és kifulladásig Dj Nyeste zenéire és megválasztottuk a 2013-as év legjobb jelmezét is, Novák Angéla segítségével, aki az est háziasszonya volt. A döntés természetesen nem volt egyszerű, hiszen jobbnál jobb jelmezekben vonultak színpadra a résztvevők, de végül a zsűri meghozta döntését, mellyel Zsüli maskarája bizonyult nyertesnek.

Az LMBT Történeti Hónap azonban még nem ért véget. A Háttér Társaság további programokkal várja az érdeklődőket. Február 26-án, 19 órakor a Budapesti Corvinus Egyetem ún. Sóház épületének II. előadójában várunk minden érdeklődőt, a BCE Társadalomelméleti Kollégiumával közösen szervezett A perektől a Pride-okig: A homoszexualitás magyarországi társadalomtörténetével foglalkozó legújabb kutatások című programunkra. Itt Kurimay Anita történész számol be a Rutgers Egyetemen megvédett PhD-dolgozatának főbb eredményeiről és Takács Judit szociológus mutatja be nemrégiben indult, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) által támogatott kutatását.

Február 28-án, 20 órától pedig a Werk Stílus és Kommunikációs Akadémiára (Budapest V. kerület, Kecskeméti utca 3.) várunk benneteket, ahol Lakatos Márk stylisttal olyan témákról beszélgetünk, hogy a híres meleg divattervezők hogyan hatottak a női és férfi divatra vagy miként alakult ki ennek hatására a metroszexuális férfi divat. Utána közös lazulásra hívunk minden kedves résztvevőt a közeli l'Aura Bárba (Kecskeméti utca 6.).

fotók: Holland Kati, Erdélyi Tea (Facebook)

hatter.hu

Témák