LMBTQI-barát könyvtárakat! Az FSZEK vezetőivel találkoztunk | Háttér Társaság

LMBTQI-barát könyvtárakat! Az FSZEK vezetőivel találkoztunk

Kulcsszavak: 
könyvtár

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár2016. február 25-én a Háttér Társaság munkatársai a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vezetőivel találkoztak, hogy megvitassák, hogyan nyithatna a könyvtár az LMBTQI emberek felé.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár az ország legnagyobb közkönyvtára, több mint 3 millió kötettel, 48 tagkönyvtárral várja az olvasókat. Bár az intézmény küldetésnyilatkozata kiemelt feladatként fogalmazza meg a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok bevonását a könyvtár mindennapi életébe, mindeddig nem sok kezdeményezés történt a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) emberek célzott bevonására. Ezért is fontos, hogy az intézmény legmagasabb vezetői szinten fogadta szervezetünk képviselőit.

A találkozó során a Háttér Társaság képviselői ismertették, hogy milyen szerepe lehet a könyvtáraknak az LMBTQI emberek társadalmi elfogadásának, illetve az érintettek, különösen az LMBTQI fiatalok önelfogadásának megteremtése terén, és részletes javaslatokat tettek a gyűjtemény célzott bővítése, az LMBTQI témájú művek könnyebb fellelhetősége, a könyvtárosok továbbképzése és a fizikai infrastruktúra átalakítása vonatkozásában.

A találkozón a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár részéről Kovácsné Koreny Ágnes, általános főigazgató-helyettes és dr. Dippold Péter, a Központi Könyvtár igazgatója vettek részt, a Háttér Társaságot Dombos Tamás, ügyvivő és Nagy Sándor, a Háttér Archívum és Könyvtár vezetője képviselte. A találkozón részt vett Somorjai Noémi a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének könyvtárosa, a Háttér Társaság önkéntese is.

Szívesen dolgoznál te is a magyarországi könyvtárak LMBTQI-barátabbá tételén? Keress meg minket az archivum@hatter.hu címen!

Témák