LMBTQI Erasmus+ képzésen jártunk Osloban | Háttér Társaság

LMBTQI Erasmus+ képzésen jártunk Osloban

beszámoló a norvégiai Erasmus képzésről

Az Osloban, május 28. és 31. között megtarott képzés fókuszában maga az Erasmus+ program, a program nyújtott lehetőségek álltak, illetve az, hogy húsz országból érkezett a huszonkilenc különböző LGBTQI aktivista, önkéntes között releváns jövőbeli kapcsolatok épüljenek ki.

A képzés változatos csapatépítő programokkal kezdődött, amelyek lehetővé tették, hogy a résztvevők mind személyes, mind szakmai szinten jól megismerhessék egymást. Természetesen bőséges alkalom nyílt arra is, hogy bemutassuk egymásnak azt a szervezetet, amelyben dolgozunk, amelyet képviselünk.

Érdekes volt megtapasztalni, hogy a döntően nyugat-európai országból érkező résztvevők elsősorban kisebb, konkrétan meghatározott céllal, célcsoporttal foglalkozó szervezetek munkatársai voltak. Ilyen cél és célcsoport lehet például egy város 13-17 éves transzfiataljai számára működtetett délutáni klub. Ezek a szervezetek általában önkormányzati, állami és adományozói támogatásból működnek, nincsenek kitéve a pályázatok okozta bizonytalanságoknak, az Európai Unió különböző, például az Erasmus+ lehetőségeit leginkább programjait bővítésére, színesítésére veszik igénybe. Maga a Háttér széles működési spektrumával, gazdag kínálatával, sokoldalú tapasztalatival ebben a közegben természetesen nagy érdeklődést váltott ki.

A program második része arra fókuszált, hogy a résztvevők minél alaposabban megismerkedjenek az Erasmus+ hátterével, célkitűzéseivel prioritásaival, struktúrájával, illetve azzal, hogy a program milyen lehetőségeket tud nyújtani az LGBTQI közösségek szervezeteinek.

Az „elméleti” ismeretek és egymás szervezeteinek alapos megismerése után került sor képzés legfontosabb részére: 4-5 fős nemzetközi csapatok megalakulására és konkrét Erasmus+ projektek kidolgozására. Nagyon jó szimulációs feladat volt ez: a valós pályázati adatlap kitöltésével, szigorú beküldési határidővel és részletes visszajelzéssel. Ez utóbbit a három tréner – egy lett, egy szerb és egy török aktivista – egyikétől, vagy a norvég Aktiv Ungdom képviselőjétől kaphatták meg a csapatok.

A Háttér egy horvát, egy norvég és egy szlovén szervezettel közösen egy 2019 elején beadandó és 2019 nyarán Norvégiában megvalósított pályázat kidolgozásában vett részt. Az elképzelés szerint országonként 7-7 fiatal venne részt egy elsősorban az önismerettel, lelki egészséggel foglalkozó vándortúrán.

A szervezők és a képzők nagyon hatékonyan és következetesen, de végig oldott hangulatban bonyolították el a programot, olyan apróságokra is figyelve, hogy – egy előzetes feladat alapján – minden kávészünetben más-más ország képviselői gondoskodtak a nassolnivalóról: kekszről, süteményről stb.

A képzés helyszínéül a Hostelling International lánc osloi tagja, a Vandrerhjem Haraldsheim szolgált. Az igazi skandináv egyszerűséggel de nagyon kényelmesen berendezett hostelben  minden a helyén volt, legyen szó akár a szobákról, akár a konferenciateremről. A jó konyha mellett említést érdemel még a városra és az osloi öbölre nyíló remek kilátás is.

Témák