LMBTQI honlapok blokkolása: Összevissza beszélt a Főpolgármesteri Hivatal az EBH tárgyalásán | Háttér Társaság

LMBTQI honlapok blokkolása: Összevissza beszélt a Főpolgármesteri Hivatal az EBH tárgyalásán

LMBTQI honlapok blokkolása: Összevissza beszélt a Főpolgármesteri Hivatal az EBH tárgyalásán

Április 16-án első alkalommal tartott tárgyalást az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Főpolgármesteri Hivatal elleni eljárásban, amelyet LMBTQI szervezetek indítottak amiatt, hogy a Hivatal blokkolja honlapjaik elérését a Hivatal számítógépeiről.

Februárban látott napvilágot a sajtóban, hogy Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala blokkolja az LMBTQI témájú honlapok elérését számítógépes hálózatából, így sem a Hivatal munkatársai, sem az önkormányzati képviselők nem férnek hozzá ezekhez az internetes oldalakhoz. Az LMBTQI civil szervezetek és sajtótermékek honlapját felkereső felhasználók egy angol nyelvű hibaüzenettel találkoztak, amely szerint a meleg, leszbikus és biszexuális témájú oldalak elérése tiltott.

A blokkolt honlapokat működtető civil szervezetek, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány márciusban fordultak az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, amely azonnal meg is indította az eljárást a Főpolgármesteri Hivatal ellen. A felek álláspontjának tisztázása érdekében a Hatóság 2019. április 16-án tárgyalást tartott, amelyen a kérelmezők mellett a Főpolgármesteri Hivatal munkatársait, illetve a honlapok blokkolását biztosító tűzfalrendszer beszállítóját is meghallgatták.

A tárgyaláson a Főpolgármesteri Hivatal képviselői már annak kapcsán is ellentmondó állításokat tettek, hogy hogyan is működik valójában a honlapok elérésének blokkolása: először úgy nyilatkoztak, hogy alapbeállítás szerint valamennyi honlap elérése tiltott, tehát csak néhány honlap elérésére van lehetőség. Később azt közölték, hogy alapbeállításként minden elérhető, kivéve azon honlapokat, amelyek a tűzfalrendszer által tiltott 170 kategóriába esnek. Percek múlva már azt állították, hogy valójában a 170 kategória közül sincs mind tiltva. A Hivatal azzal is próbálta menteni magát, hogy a meleg és leszbikus kategóriába eső oldalak tiltására külső cégtől kaptak ajánlást. Ezt a tűzfalat szállító cég tanúként megidézett képviselője a helyszínen cáfolta. Közölte, hogy ők csak a Hivatal által meghatározott blokkolások beállításában segítettek.

A Főpolgármesteri Hivatal fő érve a blokkolás mellett az, hogy a Hivatal munkatársainak ezen oldalak elérésére a munkájukhoz nincs szükség. Ez az állítás nem csak felháborító, hanem a Hivatal belső szabályaival is szembe megy. Az Önkormányzat ugyanis korábban határozatba foglalta, hogy az esélyegyenlőségi szempontokat - ideértve kifejezetten a szexuális és nemi kisebbségek esélyegyenlőségét is - a döntéshozatal minden szintjén érvényesíteni kell. A Hivatal munkatársainak állítása szerint  ez az esélyegyenlőségi referens és egy nonprofit kft. feladata. Azt már csak később tették hozzá, hogy őket nem vonják be minden döntés meghozatalába. Arra a kérdésre pedig később sem tudtak  választ adni, hogy ha az esélyegyenlőségi referens valóban megfelelő garancia az LMBTQI esélyegyenlőségi szempontok érvényesítésére, akkor miért nem tiltják a más hátrányos helyzetű csoportok, igy pl. a nők, romák, fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségével foglalkozó honlapok elérését is.

Az eljárás várhatóan további tanúk, így a Hivatal informatikai vezetőjének és a tűzfalrendszer gyártójának meghallgatásával folytatódik. Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak 75 napja van az eljárás lefolytatására és a döntés meghozatalára.

Témák