LMBTQI relikviák a vándorkiállításon | Háttér Társaság

LMBTQI relikviák a vándorkiállításon

Kulcsszavak: 
archívum, HomErosz
LMBTQI relikviák a vándorkiállításon

Az egykori, legendássá vált Homéros Egyesület néhány dokumentumát is kiállítják a Courage nemzetközi kutatóprogram rendezvényén a FUGA-ban. A tárlat a kelet-európai államszocializmus idején működő kulturális ellenállást képviselő archívumok, csoportok anyagaiból mutat be néhányat – köztük a Háttér Archívumnak a Kádár korszakból megőrzött néhány relikviáját is.

A kiállítást egy több éves nemzetközi kutatóprogram, a Courage – Gyűjtemények hálózata keretében tartják, amelynek célja, hogy feltárja és bemutassa az 1989 előtti korszakban működő kulturális ellenállás és ellenkultúra gazdag hagyományát, szerepét, jelentőségét. A kutatóprogramot idehaza a Magyar Tudományos Akadémia több kutatóintézete szervezi, azt az Európai Unió Kutatási és Innovációs Keretprogramja: a Horizont 2020 támogatja. A kutatás mellé egyéb programok is társulnak: konferenciák, filmfesztivál, képzések, tananyag összeállítása stb.

A magyar LMBTQI könyv- és levéltár, a Háttér Archívum munkatársait 2016-ban hívták meg a programban való részvételre. 2017 nyarán részt vettünk az Interjúzni muszáj című, az oral history jelentőségéről szóló konferencián is, és így került a most nyíló kiállítás anyagai közé a Homéros Egyesület néhány dokumentuma is, amelyeket a Háttér Archívum őriz.

A budapesti rendezvény a több kelet-európai ország fővárosaiban (Varsó, Prága, Pozsony, Bukarest) zajló vándorkiállítás első állomása. A Kockázati tényezők – a kulturális ellenállás archívumai című kiállítás 2018. július 15-ig látogatható a FUGA Budapesti Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.).

Részletek a kiállításról: http://cultural-opposition.eu/activities/exhibition/
Facebook: https://www.facebook.com/events/1658894140855401/

Témák