Magyarország nem afelé halad, hogy véget vessen az AIDS-járványnak | Háttér Társaság

Magyarország nem afelé halad, hogy véget vessen az AIDS-járványnak

Magyarország nem afelé halad, hogy véget vessen az AIDS-járványnak

“A világ nem afelé halad, hogy véget vessen az AIDS-járványnak. Az új fertőzések száma növekvőben és a világ számos közösségében még mindig folytatódik az AIDS-halálozás” – írja bevezetőjében az Egyesült Nemzetek Szövetségének napokban megjelent kiadványa, a World AIDS Day Report. Az AIDS-járvány megállításának akadályát a világon egyre terjedő egyenlőtlenségeknek tulajdonítják, ezért ezek felszámolására szólítanak fel.

A jelentés kiemelten foglalkozik a nemek közötti különbségek problémájával, kiemelve a serdülő lányok és fiatal nők veszélyeztetettségét a szubszaharai-afrikai régió országaiban, ahol az új HIV-fertőzések az említett csoportok körében lassabban csökkennek, mint a hasonló korú férfiak körében. Miközben a tavalyi évben az összes új HIV-fertőzött 51 százaléka férfi volt, a HIV kockázatának kitett emberek száma jelentős eltéréseket mutat a világ különböző pontjain: a fent említett afrikai régióban a nők, míg például a Közel-Keleten, Ázsia legtöbb régiójában és Kelet-Európában, így Magyarországon is a férfiak a legveszélyeztetettebbek.

A beszámoló kitér olyan problémákra is, amelyek Magyarországon is tetten érhetőek. A kulcsfontosságú populációk, mint a meleg férfiak, a férfiak akik más férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot, a szexmunkások, a transzneműek és intravénás szerhasználók a világ más országaihoz hasonlóan hazánkban is a legnagyobb mértékben kitettek a HIV-fertőzés veszélyének, sújtja őket a megbélyegzés és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés nehézsége, miközben a kormányzati szervek részéről semmilyen ezeket kezelő vagy megelőző intézkedések nem tapasztalhatóak.

Az ilyen ügyekben illetékes és korábban éves rendszerességgel ülésező Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoport utolsó ülése 2015-ben volt, azóta semmilyen információval nem rendelkezünk a munkacsoport jelenlegi tagjainak kilétéről, friss munkatervéről, a 2015-öt követő ülések dátumáról és legfőképpen a közérdeklődés számára legfontosabb információkról, vagyis a tárgyalt napirendi pontokról. A Háttér Társaság 2022. november elején közérdekű adatigénylést nyújtott be az illetékes Belügyminisztériumnak, hogy a munkacsoport ülésein készült jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozatalával ezeket az információkat megismerhessük, de megkeresésünkre érdemi válaszok helyett csak a Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoport 2013. decemberében elfogadott ügyrendjét kaptuk meg.

2022. december 1-e tehát ismét egy olyan AIDS-világnap Magyarországon, amikor továbbra sincs semmilyen információnk azoknak az ajánlásoknak a bevezetésével kapcsolatban, amelyeket többek között az ENSZ friss jelentése fogalmaz meg a HIV-vírus terjedésének és egyben az AIDS-járvány megállításának ügyében. Továbbra sem tudjuk, hogy mi a magyar illetékesek álláspontja az olyan modern és más országokban már sikerrel alkalmazott eszközök alkalmazásával kapcsolatban, mint a kombinációs HIV prevenció; a PrEP elérhetővé tétele a kulcsfontosságú populáció számára; az ingyenes és anonim, vagy otthon végezhető HIV-tesztek elérhetőségének egyszerűsítése; valamint az olyan szolgáltatások fejlesztése, amelyek az intravénás szerhasználók és a szexmunkások körében segítenek a megelőzésben.

Magyarország nem afelé halad, hogy véget vessen az AIDS-járványnak. Az új fertőzések száma nem csökken és még mindig folytatódik az AIDS-halálozás.

Szabó M. Bence

HIV/AIDS programvezető, Háttér Társaság

Témák