Már szivárvány-jel sem lehet az oviban - egy éves a propagandatörvény | Háttér Társaság

Már szivárvány-jel sem lehet az oviban - egy éves a propagandatörvény

Fotó: Nagy Szabolcs

Egy éve, tavaly június 15-én szavazta meg az országgyűlés a propagandatörvényként emlegetett törvénymódosítást, ami tiltja LMBTQI témák megjelenítését és “népszerűsítétést”, ezzel tovább démonizálva az LMBTQI embereket. Több tucat megkeresés érkezett a törvény kapcsán Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatához, ezekből mazsolázgatunk. 

Már a törvényjavaslat beadásakor jelezték jogvédő szervezetek, hogy a gyermekvédelminek hazudott propagandatörvény dermesztő hatással lesz a magyar társadalomra. A melegség és transzneműség megjelenítését és “népszerűsítését” betiltó törvény megszavazása óta nőtt az LMBTQI személyek elleni erőszak, és az oktatási intézményekben az LMBTQI témák további tabusítását tapasztalták mind a diákok, mind az oktatásban dolgozók.

Több tucat megkeresés érkezett a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatához, a törvény hatása tapintható a magyar társadalom szövetén. A propagandatörvény normalizálta, elfogadottá tette az LMBTQI személyek elleni erőszakot: több áldozat számolt be arról, hogy az elkövető kijelentette, már a törvény is az ő oldalukon áll. 

Volt olyan azonos nemű pár, aki arról számolt be, hogy hosszas sértegetés után az elkövető meg is ütötte őket, másokat tojással dobáltak meg, mert puszival búcsúztak el egymástól. Más arról számolt be, hogy a szomszédja lökdöste őt, miközben bántó megjegyzéseket tett. Két transz személyt is nemi identitásuk miatt bocsátottak el munkahelyükről, egy transz embertől pedig egy hotelszoba kivételét tagadták meg. 

Az is egyértelműen kiderül a megkeresésekből, hogy rengetegen alkalmaznak öncenzúrát a törvény hatályba lépése óta. Szivárványcsaládok aggódnak amiatt, vajon elvehetik-e gyermeküket tőlük, mások az iránt érdeklődtek, megfoghatják-e a párjuk kezét, vagy hogy megbüntethetik-e őket közösségi média posztjaik miatt. 

Az oktatási intézményekre külön is vonatkozik a tiltás. Egy szülő arról panaszkodott, hogy a gyerekének nem lehetett szivárvány a jele az óvodában, ami a pomázi kerítés-gate-re hajaz. Egy tanár  aggódva kereste fel a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatát, mivel attól tartott, hogy ha bármilyen LMBTQI téma felmerül a tanóráin, akkor azonnal törvényt sért, ha ezekről beszélget a diákokkal. 

Azonban a mérlegnek két serpenyője van. Az egyikben ott vannak az LMBTQI személyeket bántalmazók, hátrányosan megkülönböztetők kis csoportja, a másikban pedig az egyre elfogadóbb társadalom. Az április harmadikai propaganda-népszavazás pedig érvénytelen lett: 1,7 millió választópolgár tudatosan szavazott érvénytelenül. Ez is azt mutatja, hogy hiába harsognak a kormány homofób és transzfób szólamai a kormányhoz lojális média minden szócsövéből és megafonjából, nagyon sokan szeretnének egy olyan Magyarországon élni, ahol mindenki megfoghatja a párja kezét az utcán és élhet szabadon az identitásától függetlenül. 

“A magyar LMBTQI közösség egy nagyon érzelmekkel teli és hullámzó éven van túl. Hatalmas tüntetésekkel és egy érvénytelen népszavazással mutatta meg a magyar társadalom, hogy nem kér a kirekesztésből. Az elmúlt időszak rengeteg LMBTQI személyt késztetett arra, hogy előbújjon, sok cég és intézmény igyekszik befogadóvá válni, és ezt nyíltan felvállalni. Ezek olyan fejlemények, amelyek reményt adnak a munkánkhoz” – mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

Témák