Már több mint 100 ezren kérik Kozma Ákos ombudsmantól, hogy végezze a munkáját | Háttér Társaság

Már több mint 100 ezren kérik Kozma Ákos ombudsmantól, hogy végezze a munkáját

Már több mint 100 ezren kérik Kozma Ákos ombudsmantól, hogy végezze a munkáját

Ma koradélután az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság átadta azt a petíciót az alapvető jogok biztosának, amelyben arra kérjük, a transz emberek jogait sértő törvényt küldje el az Alkotmánybíróságnak, hogy az megvizsgálhassa annak alkotmányosságát. 

A törvénymódosítás előírja, hogy az anyakönyvi nyilvántartásban ezentúl fel kell tüntetni a személyek születési nemét, amelyet később nem lehet megváltoztatni, ami azt is jelenti, hogy a személyazonosító okmányokban is ez a nem megváltoztatható adat lesz feltüntetve. Ezek a rendelkezések súlyosan sértik a transznemű és interszex emberek magánélethez és önazonosságukon alapuló, nem jogi elismeréséhez való jogát és emberi méltóságát. 

A petíciót Magyarországról több mint 13 ezren írták alá, 17 másik országból pedig még legalább 91 ezer ember írt az ombudsmannak, így most már összesen több mint 104 ezren kérik Kozma Ákost, hogy végezze a munkáját, és lépjen fel a jogfosztó törvény ellen.

A 13 órakor az alapvető jogok biztosának panaszirodája előtt tartott sajtótájékoztatón Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója elmondta:

„Évente kevesebb, mint 6000 panasz érkezik az ombudsman hivatalába átlagosan. Most ebben az egy ügyben, csak Magyarországról több mint 13 ezren kérték az ombudsmant, hogy cselekedjen. A helyzet jogi megítélése egyértelmű, most Kozma Ákoson a világ szeme.”

Ördög Ivett, transz aktivista pedig azt emelte ki:

„Transz emberként az életünk folyamatos kellemetlenségek és megaláztatások sora a valódi nemünket tükröző dokumentumok nélkül. Ez a törvény egy idő után el fog bukni, de addig is nagyon sok ember életét teszi tönkre, ezért nem várhat tovább az ombudsman.”

Itt az ideje, hogy az alapvető jogok biztosa éljen alkotmányos jogával, és védelmébe vegye a transz embereket. Bízunk benne, hogy Kozma Ákos végre megérti a helyzet súlyosságát, és a törvényeknek és esküjének megfelelően kiáll az alapvető jogok mellett. A nép ügyvédjeként most megmutathatja, hogy valóban feladatának tartja az alapvető jogok védelmét.

A Mérce élő közvetítése ezen a linken érhető el. 

Az Amnesty International kezdeményezéséhez csatlakozott a Budapest Pride, a Háttér Társaság, Magyar LMBT Szövetség és a Prizma transz közösség is.

Témák