Megbízható Bejelentők: Ne akadályozzák meg, hogy a civil szervezetek Megbízható Bejelentőkké váljanak | Háttér Társaság

Megbízható Bejelentők: Ne akadályozzák meg, hogy a civil szervezetek Megbízható Bejelentőkké váljanak

Kulcsszavak: 
Európai Parlament
Megbízható Bejelentők: Ne akadályozzák meg, hogy a civil szervezetek Megbízható Bejelentőkké váljanak

A Megbízható Bejelentők nyilatkozata a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabállyal (DSA) kapcsolatos egyeztetésekről

Brüsszel, 2022. március 31.


21 civil szervezet vagyunk, akik számos különböző közösségi média platformon bírnak Megbízható Bejelentő státusszal, többen már évek óta. Szakértőként nagy odaadással végezzük ezt a munkát, és a legtöbb esetben a Megbízható Bejelentő tevékenységünk kiegészíti szervezetünk alaptevékenységét: az emberi jogok védelmét és az online sérelmek által érintett emberek támogatását. 

Mindazonáltal mély aggodalommal tölt el bennünket a DSA kompromisszumos javaslata, amelynek 19. cikke részletezi a Megbízható Bejelentők működését és kötelezettségeit. Ez megakadályozhatja, hogy a civil szervezetek megbízható bejelentőkké váljanak. 

Ezért arra kérjük a törvényhozókat, hogy: 

1. Távolítsák el a Megbízható Bejelentőkre vonatkozó jelentéstételi kötelezettségeket a 19. cikk (2) bekezdésének cb) pontjából. 

Szervezeteink többsége nem tudna eleget tenni ezeknek a kötelezettségeknek, mivel jelentős többletforrást igényelne, beleértve a személyzetet és a technológiai eszközöket is. Ne akadályozzák meg a szakértő szervezeteket, amelyek ezeket a csatornákat a gyűlölet motiválta támadások áldozatainak támogatására használják, hogy megszerezzék a Megbízható Bejelentő státuszt pusztán az aránytalan jelentéstételi kötelezettségek miatt. Alternatív megoldásként a civil szervezetek egy alap létrehozásával is támogathatók, amelyből a Megbízható Bejelentők a jelentéstétellel járó költségek fedezésére kaphatnak támogatást. 

2. Lehetővé kell tenni az Európai Bizottság számára, hogy a digitális szolgáltatási koordinátoroktól függetlenül ítélje oda a 19. cikk (2) bekezdésének bevezető része szerinti Megbízható Bejelentő státuszt.

Arra kérjük Önöket, hogy tegyék lehetővé az Európai Bizottság számára, hogy Megbízható Bejelentő státuszt biztosítson a szervezeteknek, lehetővé téve a civil szervezetek függetlenségének megőrzését, megóvva őket a megtorlástól, és biztosítva, hogy a közös európai értékekkel összhangban sokszínű szervezetek válhassanak Megbízható Bejelentőkké. Logikus lépés lenne, ha lehetővé tennék, hogy az Európai Bizottság a digitális szolgáltatási koordinátoroktól függetlenül ítélje oda a Megbízható Bejelentő státuszt, figyelembe véve az Illegális Online Gyűlöletbeszéd Elleni Magatartási Kódex végrehajtása során 2016 óta kialakult Megbízható Bejelentők hálózatával való folyamatos együttműködést.

Ezenkívül a Megbízható Bejelentők és digitális szolgáltatási koordinátorok közötti jövőbeni koordináció és együttműködés különböző nemzeti és nemzetközi összefüggésekben „állami beavatkozásnak” tekinthető, és az egész folyamatot veszélyeztetheti. Az Európai Bizottság független monitorozásra, értékelésre és a Megbízható Bejelentő státusz odaítélésére irányuló kötelezettségvállalása erősítené a folyamat hitelességét. 

A DSA keretében megvalósuló Megbízható Bejelentő program csak így tudja garantálni sokszínű, hozzáértő és független nem kormányzati szervezetek részvételét.  

Reméljük számíthatunk a támogatásukra!  

 

Üdvözlettel: 

ActiveWatch (Románia)

Centre for Peace Studies (Horvátország)

CESIE (Olaszország)

digiQ (Szlovákia)

Estonian Human Rights Centre (Észtország)

FSM (Association for Voluntary Self-Regulation of Digital Media Service Providers, Németország)

Greek Helsinki Monitor (Görögország)

Háttér Társaság (Magyarország)

HateAid (Németország)

Human Rights House Zagreb (Horvátország)

Integro Association (Bulgária)

International Network Against Cyber Hate (INACH)

In IUSTITIA (Cseh Köztársaság)

Latvian Centre for Human Rights (Lettország)

Media Diversity Institute Global

Media Diversity Institute UK

'NEVER AGAIN' Association (Lengyelország)

Plataforma Khetane (Spanyolország)

ROMEA (Cseh Köztársaság)

The Swedish law and internet institute (Svédország)

ZARA - Zivilcourage und Anti-Rassismus-Arbeit (Ausztria) 

Elérhetőségek:

policy@hateaid.org

Témák