Megválasztották Magyarország első egyetemi ombudsmanát | Háttér Társaság

Megválasztották Magyarország első egyetemi ombudsmanát

Kulcsszavak: 
ombudsman
Megválasztották Magyarország első egyetemi ombudsmanát

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Szenátusa Székely Lászlót választotta meg ombudsmannak, helyettese Dósa Ágnes lett. 2020-tól fordulhatnak az egyetemi ombudsmanhoz panaszaikkal a jogorvoslatot kérők.

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy szakértőként részt vehettünk az egyetemi ombudsman intézményét és működését meghatározó szabályzat kidolgozásában, és visszajelzéseink alapján egyértelműsítésre került, hogy az ombudsmanhoz a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetéssel és zaklatással kapcsolatos panaszokkal is lehet fordulni. 

Üdvözöljük, hogy az ELTE Szenátusa olyan ombudsmant választott, aki korábban az alapvető jogok biztosaként számos fontos, LMBTQI embereket érintő pozitív lépést tett: kiállt a transznemű emberek nemének jogi elismerése, a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők adó- és illetékkedvezményre való jogosultsága, vagy az azonos nemű párkapcsolatban élő személyek általi örökbefogadás mellett.

Reméljük, hogy egyre több egyetem követi az ELTE példáját, és hoz létre hasonló pozíciót. Az ombudsman intézményének fontos szerepe lehet a befogadó, az emberi méltóságot tiszteletben tartó egyetemi közeg kialakításában. Az ombudsmanhoz bármely egyetemi polgár fordulhat, ha méltánytalanság vagy sérelem éri. 

Székely László vezetése alatt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalával több projekten dolgoztunk együtt. Bízunk benne, hogy  a jövőben új pozíciójában is nyitott lesz az együttműködésre velünk.

Témák