Melegjogi konferencia Montenegróban | Háttér Társaság

Melegjogi konferencia Montenegróban

Kulcsszavak: 
Balkán, konferencia

Toward Europe, Toward Equality (Danilovgrad, 2011. szeptember 2-5.)Ismét nagyszabású nemzetközi LMBT-jogi konferenciát szerveztek a Balkánon. A tavaszi belgrádi konferencia után 2011 szeptemberében Szerbia déli szomszédja, a mindössze 700 ezer lakosú Montenegró adott helyet az összejövetelnek, amelyet első alkalommal nem civilek, hanem a montenegrói kormány szervezett. 

A Toward Europe, Toward Equality címet viselő kétnapos konferencián beszédett mondott miniszterelnök-helyettes, az igazságügyi és az emberei jogi és kisebbségi miniszter, és részt vettek rajta az Európai Unió, az Európa Tanács és az EBESZ képviselői és számos nagykövet. A konferencia főtémája az LMBT jogok és az európai uniós csatlakozás kérdése volt, a felszólaló politikusok és szakértők ennek jogi, politikai, társadalmi vetületeit boncolgatták. 

A konferencia mellett rendőröknek, valamint bíráknak és ügyészeknek szóló képzések színesítették a rendezvény programját. Egyesületünk munkatársa a rendőröknek szóló képzés tartásában vett részt, előadásában a rendőrség és az LMBT civil szervezetek közötti együttműködés mikéntjéről, és a budapesti melegfelvonulás rendőri biztosításának tanulságairól számolt be az ország különböző részeiről érkező rendőrök számára.

Részletes beszámoló a konferencia honlapján.

Témák