„Mit tehetünk a bántalmazottakért?” – beszélgetést vezettünk a Labriszban | Háttér Társaság

„Mit tehetünk a bántalmazottakért?” – beszélgetést vezettünk a Labriszban

[title]A Labriszban filmnézéssel egybekötött interaktív beszélgetést vezettünk 2016. január 30-án arról, hogy mit tehetünk barátként illetve közösségként akkor, ha bántalmazó kapcsolatot látunk. Ezzel az eseménnyel zárult a Bleeding Love c. projektünk.

A „Bleeding Love” („Vérző Szerelem”): Tudatosságnövelés a leszbikus és transz nőket érő családon belüli és randierőszak kapcsán az Európai Unióban című nemzetközi kutatási és tudatosságnövelő projekt a többszörösen sérülékeny LBT nők párkapcsolati bántalmazására hívta föl a figyelmet. A magyar jogi helyzet feltérképezése és egy online kérdőív indítása után interjúkat készítettünk olyan nőkkel, akiket azonos nemű kapcsolatukban, illetve transzneműként ért párkapcsolati erőszak. Olyan szakértőket is megkérdeztünk, akik találkozhattak már ilyen esetekkel (szociális munkásként, pszichológusként, rendőrként).

A workshopon a kutatás magyar részének vezetői, Sándor Bea és Turai Katalin Ráhel bemutatták az interjúzás tapasztalatait, és levetítették a projekt keretében készült Második előbújás című olasz kisfilmet, amely egy bántalmazó leszbikus kapcsolatról szól. (A film megtekinthető ezen a linken. A transznemű nőket érő erőszakhoz kapcsolódóan is készült film, Tiger Susy címmel.) Közösen, illetve kiscsoportos munkában jártuk körül a bántalmazás formáit és határeseteit, majd azt, hogy mit lehet tenni egy baráti kör, egy leszbikus vagy bármilyen közösség tagjaként. A konkrét ötleteken túl általános tanácsként kiemelhetjük, hogy barátként elsősorban meghallgatással, érzelmi támogatással, nem hibáztatással tudjuk segíteni azt, akit bántalmaztak; szervezetként pedig abban van felelősségünk, hogy tematizáljuk a kérdést, és nyitottak legyünk, ha valaki ilyen problémával fordul hozzánk. Többek között a Háttér különböző szolgálatai (az Információs és Lelkisegély, a Személyes Segítés és a Jogsegély) is segítséget jelenthetnek.

Témák