Mocsonaki László kapta idén a Háttér-díjat | Háttér Társaság

Mocsonaki László kapta idén a Háttér-díjat

A Budapest Pride megnyitóján, július 3-án este, a Margit-szigeti Wonderlandban adtuk át a Háttér-díjat. Az Ábel Tamás által tervezett üvegdíjat idén Mocsonak László, egyesületünk egyik alapítója, meghatározó alakja, húsz éven keresztül ügyvivője vehette át Faix-Prukner Csilla ügyvivőtől.

Mocsonaki László, a 2015-ös Háttér-díjasA Háttér Társaság 2005 óta adja át azon személyeknek (vagy csoportoknak, projekteknek) a Háttér-díjat, akik sokat tettek a magyarországi LMBTQI közösségért. A díjakat első alkalommal a Háttér Társaság tizedik születésnapján nyújtottuk át, azóta hagyományosan a Budapest Pride megnyitóján adjuk át a díjakat. A díjra jelölést bárki küldhetett a Háttér Társasághoz, majd a jelöltek közül az ügyvivők által kiválasztott 5 emberből a korábbi évek díjazottjai szavazással választották meg az idei díjazottat.

2013 óta díjazottunk egy speciális, üvegből készült alkotást vehet át. A díj Ábel Tamás üvegtervezőművész munkája, akinek 2013-ban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomamunkája ez a díj volt.

A korábbi díjazottak mindannyian fáradhatatlan munkájukkal gazdagították az LMBTQI közösséget, különféle közéleti és kulturális színtereken, rövid bemutatásuk a Háttér Társaság honlapján megtaláljátok, érdemes elolvasni ezeket.

Mocsonaki László, a 2015-ös Háttér-díjas2015. évi díjazottunk Mocsonaki László. Általános iskolai matematika-pedagógia szakos tanárként végzett, szociológus-szociálpolitikai szakiránnyal. Inkább a segítő pályán bontakozott ki, fejlesztő pedagógusként, családgondozóként dolgozik egy fővárosi nevelési tanácsadóban. A közösség egyik legismertebb aktivistája, aki az elmúlt húsz évben folyamatosan dolgozott az LMBTQI emberekért. Munkáját a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért nevű szervezet alapításakor kezdte. A Háttér Társaság egyik alapító tagja, azon kevesek egyike, akik azóta is tevékenyen részt vesznek az egyesület életében. Bábáskodott a Háttér Információs és Lelkisegély-szolgálat, majd a budapesti és a vidéki LMBT közösség tagjai számára szervezett első prevenciós programok létrehozásánál és lebonyolításánál. Jelenleg a Háttér HIV/AIDS munkacsoportjának vezetője, valamint a vidéki közösségfejlesztő projekt koordinátora. 2004-2012 között az MTA SZKI-vel közösen végzett nemzetközi AIDS intervenciós kutatási program egyik vezetője. 1997 és 2008 között az LMBT Film- és Kulturális Fesztivál és a Meleg Büszkeség Napi Felvonulás (ma Budapest Pride Felvonulás) egyik szervezője, az SZMA kurátora, 2015 óta a Civil AIDS Fórum elnöke. Közel 20 éven át volt a Háttér Társaság ügyvivője.

Témák