Műhelybeszélgetés az interszex gyermekekről az alapvető jogok biztosánál | Háttér Társaság

Műhelybeszélgetés az interszex gyermekekről az alapvető jogok biztosánál

Műhelybeszélgetés az interszex gyermekekről az alapvető jogok biztosánál

2015. május 20-án egyesületünk közreműködésével Az interszexuális gyermekek helyzete – problémafelvetés címmel szervezett műhelybeszélgetést az alapvető jogok biztosa.

A műhelybeszélgetésre azt követően került sor, hogy a Háttér Társaság által készített, az Európa Tanács LMBT ajánlásának magyarországi végrehajtását vizsgáló jelentés megállapította: Magyarországon rutinszerűen hajtanak végre ún. "normalizáló műtéteket" interszex gyermekeken anélkül, hogy bármilyen szakmai protokoll vagy iránymutatás állna az abban résztvevők orvosok rendelkezésére.

A jelentésről személyes egyeztetést tartottunk az alapvető jogok biztosával, aki azt javasolta: első lépésként szervezzünk a különböző szakmák képviselői közötti párbeszédet lehetővé tevő műhelybeszélgetést, hogy egyértelművé váljanak az álláspontok a kérdésben. 

A kerekasztalbeszélgetésre 2015. május 20-án került sor az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában. A beszélgetésen civil szervezetek (Háttér Társaság, Transvanilla Transznemű Egyesület) mellett emberi jogászok, szociológusok, orvosok, pszichológusok vitatták meg a kérdéskört. 

Queer egészség projektünk keretében, az EU Grundtvig programjának támogatásával lehetőségünk nyílt egy holland interszex aktivistát is meghívni az eseményre, aki az érintettek szempontjait is megjelenítette a beszélgetésben.

Az esemény részletes programja és rövid összefoglalója elérhető az alapvető jogok biztosának honlapján. 

Témák