Ne hagyd magad! Jelentsd, ha hátrány ért a propagandatörvény miatt! | Háttér Társaság

Ne hagyd magad! Jelentsd, ha hátrány ért a propagandatörvény miatt!

Ne hagyd magad! Jelentsd, ha hátrány ért a propagandatörvény miatt!

A Háttér Társaság Jogsegélyszolgálata ingyenes jogi segítséget nyújt bárkinek, akit hátrány ér a homoszexualitás és transzneműség megjelenítését tiltó új jogszabályok miatt. Ehhez viszont arra van szükség, hogy minden ilyen esetről értesüljünk.

2021. július 8-án hatályba lépett a 2021. évi LXXIX. törvény, amelynek egyes rendelkezései diszkriminatív módon korlátozzák az LMBTQI tartalmak megjelenítését a fiatalok számára. Így különösen tilos “a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsítő, illetve megjelenítő” tartalmat kiskorú számára hozzáférhetővé tenni, ilyen tartalmat a médiában este 10 óra előtt leadni, ilyen tartalmú társadalmi célú reklámot leadni, ilyen tartalmú reklámot kiskorúak számára hozzáférhetővé tenni. A szexualitással foglalkozó iskolai foglalkozásokat csak az erre külön engedéllyel rendelkező szakemberek és civil szervezetek tarthatnak, és azok nem irányulhatnak a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére. A 2021. szeptember 5-től hatályos 473/2021. (VIII. 6.) Korm. rendelet szerint ilyen tartalmú termékek iskolák, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmények, valamint templomok 200 méteres közelében nem forgalmazhatók, a gyermekeknek szóló ilyen termékek kirakatba nem helyezhetők, közszemlére nem tehetők, a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazhatók. 

Ezen jogszabályok álláspontunk szerint megbélyegzik az LMBTQI embereket, elzárják az LMBTQI fiatalokat a számukra létfontosságú információktól, jogellenesen korlátozzák a szólásszabadságot és az oktatáshoz való jogot, ezért minden rendelkezésre álló jogi eszközzel küzdeni fogunk e jogszabályok ellen 

A hatékony jogi fellépéshez elengedhetetlen, hogy értesüljünk minden olyan esetről, ahol a jogszabály alkalmazása vagy annak szellemisége miatt bárkit hátrány ér. Ezért mindenkit arra kérünk, hogy írja meg nekünk, ha őt magát vagy környezetében bárkit a jogszabály miatt hátrány ért. 

Várjuk különösen az alábbi történeteket: 

  • LMBTQI témájú filmekhez, könyvekhez, eseményekhez való hozzáférés megtagadása könyvesboltban, könyvtárban, moziban, színházban;
  • LMBTQI témájú weboldalakhoz való hozzáférés korlátozása;
  • LMBTQI témájú plakátok, szórólapok, cikkek, reklámok, videók közzétételének megtagadása, a tartalom eltávolítása;
  • LMBTQI témájú termékek forgalmazása, LMBTQI témájú reklám, médiatartalom miatti hatósági eljárás;
  • LMBTQI témájú iskolai foglalkozás megtiltása, ilyen foglalkozás tartása miatti fegyelmi intézkedés, nyomásgyakorlás;
  • LMBTQI témájú plakátok, kiadványok megrongálása;
  • LMBTQI embereket érő beszólás, fenyegetés, bántalmazás;
  • LMBTQI emberek melletti szolidaritás kifejezése miatti beszólás, fenyegetés, bántalmazás;
  • bármely ehhez hasonló előítéletes megnyilvánulás.

A történeteket az alábbi űrlapon keresztül várjuk: 

TÖRTÉNET BEKÜLDÉSE

Témák