Nemzetközi összefogást vezetünk az LMBTQI személyek egészségügyi ellátásának javítására | Háttér Társaság

Nemzetközi összefogást vezetünk az LMBTQI személyek egészségügyi ellátásának javítására

Nemzetközi összefogást vezetünk az LMBTQI személyek egészségügyi ellátásának javítására

Az elmúlt időszak számos kutatás mutatta ki, hogy az LMBTQI személyek számos egyenlőtlenséggel néznek szembe egészségügy területén is.

A társadalmi elutasításból következő ún. kisebbségi stressz mentális egészséget érintő problémákhoz vezethet: az LMBTQI emberek két-háromszor nagyobb eséllyel szenvednek depressziótól, szorongástól, öngyilkossági gondolatoktól, és ezek akár öngyilkossági kísérletekhez, és más önkárosító magatartáshoz (szerhasználat, nem biztonságos szexuális gyakorlatok) vezethetnek. Az LMB férfiak és nők esetében bizonyos fajta rákos megbetegedések is nagyobb eséllyel fordulnak elő. 

Sok országban nem érhetők el megfelelő minőségben a nemi megerősítő beavatkozások a transznemű emberek számára, az interszex gyermekeken pedig úgynevezett “normalizáló” műtéteket hajtanak végre megfelelő tájékoztatás és beleegyezés nélkül .

Az egészségügyi szolgáltatók oldaláról Európa-szerte gyakran előfordul a rossz kommunikáció, a nyílt vagy rejtett diszkrimináció, a megalázó, pácienseket hibáztató hozzáállás. Ezek a problémák még súlyosabban jelentkeznek, ha az LMBTQI személyek más szempontból is veszélyeztetett csoportokhoz is tartoznak, mint például az idősek, a fiatalok, alacsony jövedelműek, fogyatékossággal élők, migránsok esetén. 

Azért fogtunk össze hat másik szervezettel Bulgáriából, Lengyelországból, Olaszországból és Spanyolorszából, hogy változtassunk ezen. Az Open Doors - Nyitott ajtók: Hogyan biztosítsunk befogadó és szakszerű egészségügyi ellátást az LMBTI emberek számára című program az első olyan Európai Unió által támogatott projektünk, amiben nem csak partnerként veszünk részt, hanem a nemzetközi koordinációt is mi végezzük. 

A következő két évben kutatást végzünk az egészségügyi szakemberek körében, online tananyagot fejlesztünk számukra, képzéseket tartunk majd orvostanhallgatóknak és gyakorló egészségügyi szakembereknek. Az LMBTQI embereknek online oktatóvideókban adunk majd át ismereteket az egészségügyi ellátás során felmerülő kérdésekről. 
A projektet az Európai Bizottság Jogok, egyenlőség és polgárság programja 249.878 euróval támogatja, amelyből egyesületünkre 63.344 euró támogatás jut.

Témák