Nemzetközi workshop a gyűlölet-cselekményekről | Háttér Társaság

Nemzetközi workshop a gyűlölet-cselekményekről

Workshopot tartottunk a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos eljárásokban az interszekcionalitást is figyelembe vevő áldozatközpontú jó gyakorlatokról

Counter-Hate projekt keretében a Háttér Társaság kétnapos nemzetközi workshopot rendezett 2023. szeptember 19-20-án Budapesten. A workshop célja a projekt keretében már azonosított olyan jó gyakorlatok áttekintése volt, amelyek az áldozatközpontúak és lehetőséget adnak az interszekcionalitás mérlegelésére a gyűlölet-bűncselekményekkel összefüggésben indult eljárások során.

Az eseményen partner szervezetek képviselőin túl minden résztvevő országból érkeztek vendégek, akik a projekt keretében feldolgozott jó gyakorlatokat megvalósító állami vagy civil szervezeteket képviselték, illetve egyéb módon fontos szerepet játszanak a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni fellépésben. A plenáris és kiscsoportos beszélgetések lehetőséget adtak az előadásokon bemutatott jó gyakorlatok megvitatására.

A workshop keretében részletesen áttekintettük a spanyol Federación SOS Racismo és a Fundación Secretariado Gitano áldozatsegítő munkáját, a litván gyűlölet-bűncselekmények bejelentésére szolgáló felületetet (Pranesk), az olasz OSCAD rendőröknek szóló képzéseit, a magyar rendőrségi nyomozási protokollt, a litván állami munkacsoportot, amelyet a gyűlölet-bűncselekmények és a gyűlöletbeszéd elleni fellépésre hoztak létre, a rasszista erőszakot dokumentáló görög hálózatot, valamit a Háttér szervezésében megvalósult, #hangosabbagyűlöletnél kampányt

A valódi ügyek elemeit ötvöző hipotetikus jogeset feldolgozása során a résztvevők kidolgozták, milyennek kell lennie a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak igényeit előtérbe helyező és az interszekcionalitást is mérlegelő fellépésnek.

A gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak nyújtott segítség haza gyakorlati tapasztalatairól és azok javításáról szóló jelentés itt érhető el. 

Témák