Novák a homoszexuálisok elnöke is lenne, a Háttér Társaság találkozóra hívja | Háttér Társaság

Novák a homoszexuálisok elnöke is lenne, a Háttér Társaság találkozóra hívja

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Novák Katalin köztársasági elnök szeretné, ha a homoszexuális magyar emberek is az elnöküknek éreznék.

 

Novák Katalin köztársasági elnök ma a Telexnek ezt nyilatkozta: ​​„Nem a gesztusok, hanem a tettek elnöke vagyok. Azt szeretném, ha minél több magyar ember érezné, az ő elnöke is vagyok. Ebbe természetesen beletartoznak a homoszexuális magyar emberek is.”

 

A Háttér Társaság bízik abban, hogy ez a célja nem csak szavakban, hanem tettekben is megmutatkozik, ezért egyesületünk személyes találkozót kezdeményez a köztársasági elnökkel a magyarországi LMBTQI közösséget érintő problémákról. 

 

Bár az elmúlt évtizedekben a magyar társadalom és jogrendszer sokkal elfogadóbbá vált a szexuális és nemi kisebbségek irányában, ez a pozitív tendencia az elmúlt években megfordulni látszik. Nőtt az LMBTQI személyek ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmények száma, egyre elterjedtebbé vált az ellenük irányuló gyűlöletbeszéd. Az EU Alapjogi Ügynökségének 2019-es kutatása szerint minden második magyar LMBTQI embert (49%) ért diszkrimináció az élet különböző területein. 

 

Az LMBTQI emberek jogegyenlőségének, társadalmi elfogadásának biztosítása hosszútávú feladat, amelyben az állami szerveknek kiemelt szerepük van. E problémák megoldása természetesen nem várható a köztársasági elnöktől, de az ország elsőszámú közjogi méltóságaként nagy felelőssége van abban, hogy hogyan alakul a témával kapcsolatos közbeszéd, az állami szervek mennyire veszik komolyan e problémák megoldását.

 

A Háttér Társaság szeretne bízni a köztársasági elnök asszony mihamarabbi, pozitív válaszában. 

 

Témák