Nyílt levelet írtunk az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének | Háttér Társaság

Nyílt levelet írtunk az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének

Nyílt levelet írtunk az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) 2024 január végén közzétette a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által a magyar  gyermekvédelmi rendszerről készített jelentését. Három másik szervezettel együtt nyílt levélben tiltakoztunk, hogy a dokumentum a propagandatörvényként ismert LMBTQI-ellenes jogszabályt mint ‘ígéretes gyakorlatot’ mutatja be.

A nyílt levelet közösen jegyzi a Háttér Társaság az  Amnesty International Magyarországgal, a Budapest Pride-dal (Szivárvány Misszió Alapítvány) és a Labrisz Leszbikus Egyesülettel. 

A levél aláírói kiemelik, hogy a FRA figyelemre méltó erőfeszítéseket tett a tagállamok gyermekvédelmi rendszereinek vizsgálata és megértése érdekében. Aggasztónak és erősen kifogásolhatónak tartják azonban, hogy  jelentés az LMBTQI-ellenes törvényt gyermekvédelmi szempontból ‘ígéretes gyakorlatnak’ tekinti.

A jelentés szerint az LMBTQI-ellenes módosítások “valódi hatását a jövőben fogjuk látni”. Az aláíró szervezetek ezzel szemben hangsúlyozzák, a propagandatörvény hatása az élet valamennyi területén érezhető: civil szervezetek, külső szakértők továbbra sem tarthatnak szexuális nevelés órákat az iskolákban, mivel a regisztrációs eljárást szabályozó kormányrendelet a mai napig nem született meg, számos esetben indult fogyasztóvédelmi eljárás könyvesboltokkal szemben LMBTQI tartalmak árusítása miatt, és a Médiatanács is számos esetben próbált szexuális vagy nemi kisebbségeket megjelenítő programokkal szemben fellépni. 

Az aláíró civil szervezetek arra szólítják fel a FRA-t, hogy távolítsa el a jelentést a honlapjáról vagy kérje annak módosítását. Az Európai Bizottság a törvény miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, az LMBTQI-ellenes rendelkezések miatt EU-s forrásokat fagyasztottak be, így az Európai Unió álláspontja egyértelmű. A FRA-nak ennek megfelelően el kell határolódnia a Magyarországról szóló jelentésben foglaltaktól.

A levél angol nyelven elérhető itt.

Témák