OGYÉI állásfoglalás: A PrEP Magyarországon is engedélyezett | Háttér Társaság

OGYÉI állásfoglalás: A PrEP Magyarországon is engedélyezett

OGYÉI állásfoglalás: A PrEP Magyarországon is engedélyezett

Állásfoglalásában megerősítette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, hogy a HIV gyógyszeres megelőzése (PrEP) Magyarországon is engedélyezett.

A HIV-megelőzésében komoly áttörést jelentett, amikor több gyógyszerkutatás is megállapította, hogy a HIV kezelésére használt emtricitabin/tenofovir (Truvada és generikus változatai) a HIV-fertőzés átvitelének megelőzésére is használható. Ez az ún. pre-expozíciós profilaxis (PrEP), amire egyre nagyobb az igény Magyarországon is. Ezért kezdett el az idei évben a Háttér Társaság HIV/AIDS programja dolgozni a PrEP hazai bevezetésén. Első lépésként tájékoztató anyagot állítottunk össze és nyilvános vitát szerveztünk a PrEP-ről.

E munka során a különböző szakemberektől eltérő információk láttak napvilágot arról, hogy a PrEP Magyarországon engedélyezett-e, ezért írásbeli megkereséssel fordultunk a gyógyszerek engedélyeztetésére hatáskörrel rendelkező Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI).

Az OGYÉI állásfoglalása megerősítette:  a Truvada és generikus változatai az Európai Unióban centralizált forgalombahozatali engedéllyel rendelkeznek. Ez kiterjed a PrEP keretében történő alkalmazásra is, így a PrEP Magyarországon is engedélyezett. A PrEP vényköteles, felírására a HIV-kezelés területén tapasztalattal rendelkező orvosok jogosultak. A PrEP TB-támogatás terhére való felírására jelenleg nincs lehetőség, az igénybevevők a készítmény teljes árát kell megfizessék.

A PrEP-hez való gyakorlati hozzáférést két tényező is akadályozza. Egyrészt a vényfelírásra jogosult orvosok vonakodnak a PrEP-et felírni, másrészt TB-támogatás nélkül a készítményt csak a magasabb jövedelműek tudják megfizetni. A következő időszakban a Háttér Társaság azon fog dolgozni, hogy a PrEP Magyarországon is minél szélesebb körben elérhető legyen.

Témák