Oklevéllel tüntette ki az amerikai nagykövet a Háttér egyesületet | Háttér Társaság

Oklevéllel tüntette ki az amerikai nagykövet a Háttér egyesületet

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által alapított Aktív Állampolgárságért Díjjal ismerte el a Háttér Társaság a Melegekért egyesület sokéves közérdekű tevékenységét Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet, aki személyesen adta át az oklevelet hétfő este az egyesület székhelyén. Ez az első eset, hogy amerikai nagykövet látogatást tett az egyik legrégibb magyar melegszervezetben, bár más - svéd - nagykövet már megfordult a XIII. kerületi irodában. Kounalakis a kitüntetést átadva felsorolta, hányféle módon támogatja a nagykövetség a magyar lmbt polgárjogi mozgalmat.

Eleni Tsakopoulos KounalakisAz elismerés odaítélése és a melegszervezetben tett látogatás egyértelmű támogató és szolidaritási gesztus az amerikai diplomáciai képviselet részéről a közelgő, erőszak fenyegette magyarországi melegrendezvények (EuroGames, a melegfelvonulást is magában foglaló Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál) előtt. Kounalakis nagykövet szemlátomást ily módon akarta kifejezésre juttatni, hogy az Egyesült Államok támogatja a melegek emberi jogait a barátságtalan, olykor ellenséges légkörben is.

A díjat átadva a nagykövet felidézte, hogy Barack Obama elnök a Büszkeség Hónapjává nyilvánította júniust az Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az lmbt közösség társadalmi hozzájárulására és hangsúlyozzák a kisebbségek polgárjogait biztosító amerikai hagyományt. "Valami hasonlót szeretnék csinálni Magyarországon ma azáltal, hogy átadom a júniusi Aktív Állampolgárságért-oklevelet egy olyan szervezetnek, amely nagyon sokat tesz a magyar lmbt közösség érdekében" - közölte a nagykövet.

Megjegyezte, hogy hogy a Háttér Társaság a Melegekért az egyik legrégebbi szervezete a magyar lmbt-közösségnek, igyekszik más egyesületeket is támogatni, valamint segíti a vidéki szervezetek alakulását és fejlődését. Az aktív állampolgársággal kapcsolatban a nagykövet felidézte, hogy az ókori Görögországban az állampolgárságot szerzőknek arra kellett esküt tenniük, hogy halálukkor nem gyengébb, hanem erősebb, jobb országot hagynak hátra. Az aktív állampolgár szerepet vállal közössége életében, szerves részévé válik annak - hangsúlyozta.

"Az amerikai nagykövetség Magyarországon úgy segíti az lmbt közösséget, hogy a EuroGames és a Pride Kulturális- és Filmfesztivál részére egyrészt anyagi támogatást nyújt, másrészt egy amerikai előadót biztosít a rendezvényre. A jövőben pedig bevonjuk az lmbt szervezeteket a civil képzésekbe. Ősszel az egyik lmbt szervezet egyik tagja részt vehet majd egy képzésen az Egyesült Államokban, ahol az lmbt szervezetek polgári, illetve emberi jogi képviseletét fogják megvitatni" - sorolta Eleni Tsakopoulos Kounalakis, aki látogatása során közelebbről megismerkedett az egyesület tevékenységével, és elbeszélgetett az önkéntesekkel.

Mocsonaki László és Eleni Tsakopoulos Kounalakis"Fontos megemlékezni az eredményeinkről is, különösen, ha baljós politikai és társadalmi folyamatok árnyékolják be mindennapjainkat" - jelentette ki Mocsonaki László, a Háttér Társaság a Melegekért ügyvivője a nagykövet asszonyt köszöntve, és rámutatott, hogy "míg az elmúlt másfél évtizedben a lassú, néha fájdalmasan lassú előrelépések jellemezték a magyarországi lmbt közösség jogi és társadalmi helyzetét, az elmúlt két évben alig burkoltan homofób törvények sorozatát fogadta el a parlament, és már ott tartunk, hogy a melegek büntetőjogi üldözésének kérdéséről folytatnak vitát a parlamentben a politikai pártok". Rendszeressé váltak az erőszakos támadások, "épp ma kellett feljelentést tennünk egy meleg sportesemény szervezőinek név szerinti levadászására felhívó internetes oldal kapcsán" - tette hozzá.

A magas rangú amerikai vendégre tekintettel az ügyvivő megemlítette annak a két amerikai aktivistának, szakembernek a nevét, akik immár másfél évtizede segítik a Háttér egyesület és más melegcsoportok közérdekű munkáját. Douglas Conrad az 1990-es évek közepe óta segíti a melegcsoportokat a melegfesztiválok megszervezésében és a HIV-prevenciós tevékenységükben. Jeffrey A. Kelly, a Milwaukee-i Orvosegyetem AIDS-prevenciós központjának igazgatója 11 éve működik együtt a magyar aktivistákkal.

A magyar kormány nem képviseltette magát az eseményen. Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, az emberi jogi munkacsoport elnöke elfoglaltságára hivatkozva kimentette magát, mindazonáltal gratulált a Háttérnek a díjhoz, elismerését fejezte ki a képzést sikeresen elvégző önkénteseknek és "további eredményes munkát" kívánt az egyesületnek.

Az egyesület a hatodik kitüntetettje az idén indított, havonta odaítélt Active Citizenship Awardnak, amellyel magánszemélyek, illetve szervezetek kiemelkedően közérdekű, a világ jobbítására irányuló tevékenységet ismerik el. A díjátadással egybekötött nagyköveti látogatás egybeesett a 17. születésnapját ünneplő Meleg Háttér Információs és Lelkisegély Telefonszolgálat 2011 őszén indult képzését sikeresen elvégző önkéntesek diplomaosztó ünnepségével.

Az Egyesült Államok jelenlegi kormány az emberi jogok részének tekinti a melegjogokat is, ami sajnos még nem mindenütt magától értetődő a világon, például Fekete-Afrikában vagy a volt Szovjetunióban. Hillary Clinton az amerikai kormány honlapjára feltett videoüzenetben csatlakozott a Meleg Büszkeség Hónapjának megünnepléséhez. A június 8-i keltezésű üzenetben az amerikai külügyminiszter hangoztatja, hogy minden embert megilletnek az alapvető szabadságjogok, függetlenül identitásától vagy attól, hogy kit szeret. A demokrata párti politikus emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok nagykövetségei és egyéb külképviseletei szerte a világban a mindenféle fajú, vallású és nemzetiségű lmbt-emberek jogainak védelmezésén fáradoznak az amerikai kormány átfogó emberi jogi politikájának és az amerikai külpolitika egyik prioritásának részeként, és hogy tavaly decemberben létrehozták a Global Equality Fund-ot a civil társadalom erősítésére, az emberi jogok védelmére és előmozdítására. "Nem nyugszunk addig, amíg mindenki számára valósággá nem válik a teljes jogegyenlőség. A történelem azt bizonyítja, hogy a menetelés az egyenlőséghez és az igazságossághoz leküzdi az intolerancia és a diszkrimináció akadályait" - szögezi le a http://www.state.gov/secretary/rm/2012/06/192136.htm internetes címen elérhető beszédében az amerikai külügyminiszter.

A melegekkel való szolidaritásképpen Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet egészoldalas támogató üzenetet intéz a július 1-jén kezdődő Budapest Pride 2012 résztvevőihez a fesztivál programfüzetében. Az idei melegfesztivált az amerikai nagykövetség anyagilag is segíti, és a támogatás része az is, hogy a fesztivál honlapja elérhető az amerikai nagykövetség Facebook-oldaláról is. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége tavaly és tavalyelőtt is csatlakozott budapesti külképviseleteknek a melegfesztivált megelőző közös szolidaritási nyilatkozatához, 2009-ben pedig Jeffrey D. Levine ügyvivő beszédet mondott az akkori melegfesztivál megnyitóján a Művész moziban, ugyancsak szolidaritása jeleként, miután a megelőző két évben szélsőjobboldali csoportok részéről brutális erőszak érte a budapesti melegfelvonulást.

Egy hete az amerikai Kongresszus (parlament) 50 tagja Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levélben fejezte ki mély aggodalmát a Jobbik antiszemita és homofób megnyilvánulásai miatt, konkrétan megnevezve a párt melegellenes kezdeményezéseit, mint amilyen a homoszexualitás "propagandájának" kriminalizálására tett indítvány vagy a Nemzeti Színház igazgatójának, Alföldi Róbertnek az eltávolítására tett kísérletek.

Témák