Ombudsman: a meleg és leszbikus pároknak is járnak az adókedvezmények | Háttér Társaság

Ombudsman: a meleg és leszbikus pároknak is járnak az adókedvezmények

Sajtóközlemény - Ombudsman: a meleg és leszbikus pároknak is járnak az adókedvezmények

Valamennyi házastársaknak járó adó- és illetékkedvezmény, így az öröklési illetékmentesség és az első házasok kedvezménye is megilleti az azonos nemű bejegyzett élettársakat - állapította meg az alapvető jogok biztosának nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentése. A vizsgálat a Háttér Társaság kezdeményezésére indult.

A vizsgálat előzménye, hogy 2015 folyamán a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatához több olyan megözvegyült bejegyzett élettárs fordult, akit az adóhatóság öröklési illeték fizetésére kötelezett, holott a jogszabályok szerint a házastársak - és így a bejegyzett élettársak is - illetékmentesen örökölnek. A konkrét ügyekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végül visszavonta a jogsértő módon kiszabott illetékeket, illetve visszautalta a megfizetett illetéket, felmerült azonban a gyanúja, hogy a hivatal más ügyekben is hibásan számolt. Az egyesület ezért közérdekű bejelentéssel élt, és kérte, hogy az adóhatóság valamennyi hasonló ügyet saját hatáskörben vizsgáljon felül.

A NAV válaszát a harminc napos határidő ellenére csak hónapokkal később küldte meg, amelyben kifejtették: a NAV felügyeletét ellátó Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) álláspontja szerint az adó- és illetékkedvezmények a bejegyzett élettársakat nem illetik meg. Holott a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény egyértelműen fogalmaz: a törvényben említett néhány kivételtől eltekintve (ilyen a névviselés és a gyermekvállalás), a bejegyzett élettársakra a házastársakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A Háttér Társaság ezt követően fordult az alapvető jogok biztosához, aki decemberben közzétett jelentésében megállapította: a NAV és az NGM jogszabályértelmezése sérti a jogbiztonság és az egyenlő bánásmód követelményét, és szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést valósít meg. A jogértelmezésben egyébként a kormányzat sem volt egységes: míg az NGM szerint a kedvezmények nem járnak, az Igazságügyi Minisztérium és a családpolitikáért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a hatályos jogszabályok alapján járnak a kedvezmények.

“Nagyon szomorú, hogy nekem kell felvilágosítást tartani az ügyintézőknek, hogy élni tudjak az engem megillető jogokkal” - jegyzi meg Mátai Tamás, akinek bejegyzett élettársa hosszú betegség után a tavalyi évben hunyt el. “Ami nekem nem jár, hogy értsék és tiszteljék azt az állapotot, amiben én vagyok. Nekem ehelyett győzködni kell a hivatalnokokat, hogy én vagyok az özvegy. Egy olyan időszakban, amely a párom elvesztése miatt egyébként is megterhelő.”

A bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét Magyarország 2009-ben vezette be, hogy biztosítsa az azonos nemű párok számára azokat a jogokat és kötelezettségeket, amelyek a különnemű házastársaknak járnak. Az Európai Unió 28 tagállamából 22 valamilyen formában elismeri az azonos neműek párkapcsolatát, 12 tagállamban az azonos nemű párok házasságot is köthetnek.

Témák