Már több, mint 10 ezren kérik az ombudsmantól, hogy végezze a munkáját | Háttér Társaság

Már több, mint 10 ezren kérik az ombudsmantól, hogy végezze a munkáját

[Kasznár Katalin - 24. Budapest Pride Felvonulás 2019]

Már több, mint 10 ezren írták alá Magyarországon azt a Kozma Ákosnak szóló petíciót, amely arra kéri az alapvető jogok biztosát, hogy éljen az Alaptörvényben biztosított jogával, és forduljon az Alkotmánybírósághoz a transznemű emberek jogait súlyosan sértő módosítások miatt. 

A május 28-án kihirdetett törvény 33. szakasza előírja, hogy az anyakönyvi nyilvántartásban fel kell tüntetni a személyek születési nemét, amelyet később nem lehet megváltoztatni. Ez azt is jelenti, hogy a jövőben a személyazonosító okmányokban is ez a nem megváltoztatható adat lesz megtalálható, ez pedig súlyosan sérti a transz emberek magánélethez és önazonosságukon alapuló nem jogi elismeréséhez való jogát és emberi méltóságát. 

Az Alkotmánybíróság egy iránymutató döntésében már megállapította, hogy a transznemű emberek nemének jogi elismerése és esetleges névváltoztatása szorosan összefügg az emberi méltósághoz való alapvető joggal. A bíróság szerint a nemváltoztatásnak velejárója a névváltoztatás, az állam pedig köteles olyan szabályozást kialakítani, amely diszkrimináció nélkül biztosítja a nyilvántartásokban történő átvezetést.

A petíciót, amelyet ma elküldtünk az alapvető jogok biztosának, eddig 10 ezren  írták alá Magyarországról, de ez a szám folyamatosan növekszik. A kezdeményező szervezetek addig folytatják az akciót, ameddig Kozma Ákos az Alkotmánybíróságtól utólagos normakontrollt nem kér. Egyúttal továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy írja alá az ombudsmannak szóló levelet, és segítsen abban is, hogy az minél több emberhez eljuthasson.

Itt az ideje, hogy a nép ügyvédje kiálljon a transz emberek alapvető jogaiért, és megmutassa, számíthatnak rá azok, akiket jogsérelem ér Magyarországon. Ha a biztos nem lép idejében, a transz emberek a korábbinál is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek, és megnőhet az ellenük elkövetett gyűlölet-bűncselekmények száma is.

Az akciót az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Magyar LMBT Szövetség és a Prizma Közösség közösen szervezi.

Az ombudsmannak szóló levelek gyűjtésébe bekapcsolódott az Amnesty International globális szervezete is, így más országokból is folyamatosan érkeznek a Kozma Ákosnak szóló levelek.

Témák