Önkénteseket keresünk: gyűlöletbeszéd a közösségi médiában | Háttér Társaság

Önkénteseket keresünk: gyűlöletbeszéd a közösségi médiában

Önkénteseket keresünk: gyűlöletbeszéd a közösségi médiában

A Háttér Társaság az Európai Bizottság megbízásából a közösségi médiában megjelenő gyűlöletbeszédet monitorozó projektbe kezdett. Önkéntesként te is bekapcsolódhatsz a munkába.

Az Európai Bizottság és a közösségi oldalakat működtető cégek (Facebook, Google, Twitter, Microsoft) 2016. május 31-én magatartási kódexet fogadtak el a jogellenes online gyűlöletbeszéd visszaszorítására. A kódexben a cégek vállalták, hogy a bejelentéstől számított 24 órán belül törlik az adott országban jogellenes gyűlöletbeszédnek minősülő tartalmakat.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a cégek fenti vállalásuknak nem mindig tesznek eleget. Annak érdekében, hogy a kódex végrehajtásáról megbízható adatok álljanak rendelkezésre, az Európai Bizottság a különböző kisebbségi csoportok civil szervezeteinek bevonásával egy a cégek gyakorlatát monitorozó projektbe kezdett. A projekt során a civil szervezetek vizsgálják, hogy a gyűlöletbeszédként bejelentett tartalmakat a cégek valóban eltávolítják-e, és az elbírálás mennyi idő alatt történik meg.

Ha neked is eleged van a közösségi médiát elöntő homofób és transzfób gyűlöletbeszédből, csatlakozz önkéntesként a projektünkhöz, és egy egyszerű űrlap segítségével értesíts minket róla, ha ilyen tartalommal találkozol!

Jelentkezés ezen az űrlapon

Témák