Online gyűlöletbeszéd a közösségi médiában: lezárult kutatásunk első fázisa | Háttér Társaság

Online gyűlöletbeszéd a közösségi médiában: lezárult kutatásunk első fázisa

Online gyűlöletbeszéd a közösségi médiában: lezárult kutatásunk első fázisa

Ez év márciusától május elejéig egyesületünk az Európai Bizottság megbízásából a közösségi médiában megjelenő gyűlöletbeszédet monitorozó projekten dolgozott. A meghirdetett monitorozó munkára 30 önkéntes jelentkezett.

Az Európai Bizottság és a közösségi oldalakat működtető cégek (Facebook, Google, Twitter, Microsoft) 2016. május 31-én magatartási kódexet fogadtak el, melynek célja a jogellenes online gyűlöletbeszéd visszaszorítása. A kódexben a cégek azt vállalták, hogy a bejelentéstől számított 24 órán belül törlik az adott országban jogellenes gyűlöletbeszédnek minősülő tartalmakat.

A monitorozó projekt célja az volt, hogy a cégek gyakorlatát tesztelve megvizsgáljuk, eleget tesznek-e a cégek fenti vállalásuknak. A kétszer hat héten át tartó, 2017 tavaszán és őszén zajló tesztelésre az Európai Bizottság különböző kisebbségi csoportok civil szervezeteinek bevonásával kerít sort. A civil szervezetek a két projektidőszakban azt vizsgálják, hogy a gyűlöletbeszédként bejelentett tartalmakat a cégek valóban eltávolítják-e, és az elbírálás mennyi idő alatt történik meg.

A tavaszi projektszakasz során egyesületünk összesen 103 bejelentést tesztelt. Ezek közül 34 a szexuális irányultságra és / vagy a nemi identitásra irányuló gyűlöletbeszéd-incidens volt, és jelentettünk 21 antiszemita, 30 cigányellenes, 6 muszlimellenes és 24 idegengyűlölettel teli tartalmat is: a közösségi oldalakon közzétett videókat, bejegyzéseket, hozzászólásokat. (Volt közöttük olyan is, amely egyszerre több csoport ellen irányult.)

Mivel a Youtube esetében a videókat és a hozzászólásokat is monitoroztuk, az esetek mintegy kétharmadában hozzájuk tettünk bejelentést; a Twitterről 13 bejegyzést jelentettünk, a Facebookról pedig 23-at. A bejelentett tartalmak a magyar jog szerint jogellenesek voltak, vagyis erőszakra vagy gyűlöletre uszítottak: az egyes csoportok vagy az ahhoz tartozó emberek halálát vagy kiirtását, fegyverrel való megtámadását vagy levadászását helyezték kilátásba.

A számos európai országban lezajlott tesztelés tapasztalatait az EU a magatartási kódex első évfordulóján, 2017. május 31-én hozza nyilvánosságra.

Ha szívesen csatlakoznál a 2017 őszi monitorozáshoz, ezen az űrlapon jelentkezhetsz önkéntesnek.

 

Témák