Queer egészség találkozó: Glasgow | Háttér Társaság

Queer egészség találkozó: Glasgow

A Glasgowban 2014. október 23-24-én megtartott Queer Health Care Meeting programjának középpontjában az egészségügyi ellátás és az LGBTQ menedékkérők helyzete állt.

Az Equality Network (skót LGBTI egyesület) képviselője a transznemű és interszexuális emberek egészségügyben tapasztalt negatív élményeiről számolt be. Ezek nagy része a gyógyító személyzet információhiányából, a rossz orvosi gyakorlatokból (mint az interszexuális csecsemők normalizáló műtétei) származik, de előfordul olyan is, hogy technikai tényező okoz anomáliát: pl. a számítógépes rendszer a már nőként számon tartott transz nő prosztatával kapcsolatos vérvizsgálatát nem engedélyezi.

Két workshop is foglalkozott a HIV-vel, és más, szexuális úton terjedő betegségekkel. Az LGBT Youth kisfimje rávilágított arra, hogy ezekkel kapcsolatban manapság milyen tévhitek, téves információk élnek a skót fiatalokban. A másik műhely arra fókuszált, hogyan lehet megfelelően, kulturálisan érzékenyen átadni a HIV-vel kapcsolatos információkat, hogyan kell a stigmákat, a diszkriminációt megszüntetni, stb. Ezután egy gyakorlat keretében a résztvevők megvitatták, milyen lenne az ideális szexuális egészségügyi ellátás.

A svéd RFSL szervezet beszámolt arról a kérdőíves kutatásukról, melyet a Svédországba érkező LGBTQ menedékkérőkkel folytattak, azt vizsgálva, vajon a menekültügyi eljárás során megkapnak-e minden szükséges információt, felajánlják-e számukra az összes lehetséges szolgáltatást? A Scottish Refugee Council munkatársa azt ismertette, milyen akadályokkal néznek szembe az LGBTQ menedékkérők, milyen, sokszor megalázó procedúrákon kell átesniük, míg be tudják bizonyítani, hogy valóban az LGBTQ közösség tagjai, és ezért kellett elmenekülniük korábbi lakhelyükről.

Az egészségügy és a menedékkérők mellett a sport is helyet kapott a programban. Az SFA (Skót Labdarúgó Szövetség) előadása kiemelte, milyen előnyökkel járhat, ha egy futballcsapat nyit az LGBTQ közösség felé: közülük tehetséges játékosok és szurkolók csatlakozhatnak a klubhoz, ami emellett a nyitottságot díjazó szponzori támogatásokban is részesülhet.

 

Témák