Queer egészség találkozó: Oslo | Háttér Társaság

Queer egészség találkozó: Oslo

2014 márciusában Oslóban találkoztak a projektben részt vevő szervezetek. A fő téma a HIV/AIDS prevenció, a transzneműekkel kapcsolatos problémák és az egészségügyi szolgáltatók érzékenyítése volt. 

A résztvevők részletesen megismerkedhettek a Gay and Lesbian Health Norway Sjekkpunkt projektjével, amely férfiakkal szexelő férfiaknak biztosít anonim HIV és szifilisz szűrést, valamint felvilágosító beszélgetéseket; mivel mindezt nem egészségügyi intézményekben kínálja és nem kizárólag a meleg/biszexuális identitású férfiakat célozza meg, olyan célcsoportokhoz is eljut, akik eddig kívül estek a HIV/AIDS prevenció körén.

Szintén Norvégiában a Pink Competency programban képzést kínálnak az egészségügyi intézményeknek, hogy azok jobban tudják kezelni LMBTQI klienseiket. A svéd RFSL hasonló képzései politikusok, köztisztviselőket, szakszervezeti vezetőket, illetve a kormány, az önkormányzat, magáncégek és civil szervezetek alkalmazásában álló személyeket céloznak meg. Azok a cégek, amelyek minden alkalmazottjukat kötelezik a képzés elvégzésére és saját LMBTQ csoportot állítanak fel cégen belül, igazolást kapnak arról, hogy elkötelezettek az LMBTQ közösséggel való munka iránt.

A német TransInterQueer csoport tagjai interaktív módon mutattak be néhány gyakorlatot, amelyek érzékenyítenek a transz* emberek helyzetére.

A találkozón szóba kerültek egyéb olyan egészségügyi területek is, amelyeken az LMBTQ emberek vagy egyes csoportjaik különös veszélynek vannak kitéve, például a mentális egészség, a HIV-fertőzés (különösen a bevándorlóknál és menekülteknél), a mellrák (különösen a transzférfiaknál), alkoholfogyasztás, dohányzás.

Témák