Részt vettünk a „Bleeding Love” projekt konferenciáján | Háttér Társaság

Részt vettünk a „Bleeding Love” projekt konferenciáján

Bleeding Love projektVégéhez közeledik a Háttér Társaság nők közötti és transz nőket érő párkapcsolati erőszakot vizsgáló kutatási és tudatosságnövelő projektje, amelynek olaszországi záró konferenciáján előadást tartottunk angolul.

2015 februárja és 2016 januárja között a Háttér Társaság a Brescai Egyetemmel, valamint hét európai LMBTQI szervezettel (az Avvocatura per i Diritti LGBT, a horvát Zagreb Pride, a bolgár Bilitis Alapítvány, a litván LGL, az ILGA Portugal, a brit Broken Rainbow, a belgiumi Cavaria) együttműködésben “Bleeding Love”: Tudatosságnövelés a leszbikus és transz nőket érő családon belüli és randierőszak kapcsán az Európai Unióban címmel valósít meg kutatási és tudatosságnövelő projektet. A projekt célja, hogy egy nemzetközi összehasonlító kutatás keretében feltárja a vizsgált országokban a leszbikus kapcsolatban élő és transz nők elleni párkapcsolati erőszak formáit, okait, valamint azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel megelőzhető a bántalmazás, és minderre felhívja az érintettek és a szélesebb társadalom figyelmét.

Sándor Bea és Turai Ráhel előadásaAz egyesület munkatársai, Sándor Bea és Turai Katalin Ráhel december 11-12-én a Bresciai Egyetem jogi karán megrendezett konferencián találkoztak a kutatás többi résztvevőjével, és ismertették munkájuk eredményét. A kutatás eredményeként létrejött kötet, amely az összes résztvevő ország kutatási eredményeit feldolgozó tanulmányt tartalmazza, 2016 tavaszán jelenik meg magyar nyelven. 

Munkatársaink angol nyelvű előadásának (és az egész konferenciának) a videófelvétele megtekinthető a youtube-on. További képek és videók: bleedinglove.eu.

A magyar tanulmányban röviden ismertetjük az LMBTQI emberek életét meghatározó jogi és társadalmi kereteket, valamint a kapcsolati és szexuális erőszakra vonatkozó jogi szabályozást, majd bemutatjuk kérdőíves kutatásaink eredményeit és az érintettekkel illetve szakemberekkel készített interjúinkat. A tanulmány végén közölt javaslataink többek között azt tartalmazzák, hogy az LMBTQI civil szervezetek tartsanak érzékenyítő képzéseket tagjaik számára a kapcsolati erőszakról és nyújtsanak támogatást a hozzájuk forduló áldozatoknak, hogy a családon belüli erőszakkal foglalkozó nőjogi szervezetek explicit módon nevezzék meg lehetséges ügyfeleik között az azonos nemű kapcsolatban élő és / vagy transznemű nőket, illetve hogy a szociális munkások, a hatóságok és az igazságügyi szervek munkatársai kapjanak megfelelő képzést, hogy a családon belüli erőszak áldozataival szexuális irányultságuktól és nemi identitásuktól függetlenül foglalkozzanak.

Témák