Romajogi nyáriegyetemen jártunk | Háttér Társaság

Romajogi nyáriegyetemen jártunk

Kulcsszavak: 
képzés, romák

ERRC nyáriegyetem, 2013Egyesületünk munkatársa is részt vett előadóként az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) által szervezett nyáriegyetemen, ahol az emberi jogi aktivizmus gyakorlatáról beszélgetett a résztvevőkkel.

2013. július 21. és augusztus 1. között Budapesten rendezték meg az Európai Roma Jogok Központjának hagyományos nyáriegyetemét, amelynek célja hogy fiatal roma emberi jogi aktivisták képzése révén segítse elő a romák elleni hátrányos megkülönböztetés csökkenését.

A tíznapos program során a résztvevők megismerkedtem az emberi jogok érvényesítésének nemzeti és nemzetközi rendszerével, a jogsértések dokumentálásának mikéntjével és a közösségszervezés módszereivel. A nyáriegyetem része volt egy olyan beszélgetés is, amelyen az emberi jogok különböző területével foglalkozó magyarországi aktivisták számoltak be munkájukról. Egyesületünk képviselője mellett a beszélgetésen részt vett a Társaság a Szabadságjogokért, a NANE, a Tom Lantos Intézet és a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért egy-egy munkatársa is.

Egyesületünk és az ERRC közötti együttműködés nem újkeletű: évek óta dolgozunk együtt a gyűlölet-bűncselekmények elleni hatósági fellépés megerősítése érdekében, a nyáriegyetem mellett idén második alkalommal is tartottunk előadást a Központ gyakornokai számára egyesületünk működéséről és a hazai LMBT-jogi helyzetről.

Témák