Sajtóközlemény: Aggályos az Egyenlő Bánásmód Hatóság vezetőinek a kiválasztása | Háttér Társaság

Sajtóközlemény: Aggályos az Egyenlő Bánásmód Hatóság vezetőinek a kiválasztása

Jogvédő szervezetek aggályosnak tartják, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság vezetőinek a kiválasztását megelőzően – a jogszabály szellemiségével és előírásával ellentétesen – a szakmai civil szervezetekkel való egyeztetés elmaradt.

Az Egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség elősegítéséről szóló törvény felhatalmazása alapján megalkotott kormányrendelet értelmében 2005. január 1. napján felállításra került az Egyenlő Bánásmód Hatóság.

A hatóság, melynek felállítása az Európai Unió vonatkozó irányelveinek magyarországi végrehajtását is szolgálja, az elkövetkező évtizedben meghatározó szerepet tölthet be a diszkrimináció elleni küzdelemben.

A hatóság a feladatainak egy részét az emberi jogok védelme és az egyenlő bánásmód követelményének érvényesítése területén kiemelkedő tapasztalatokkal rendelkező, a miniszterelnök által felkért tagokból álló tanácsadó testülettel együttműködve látja el.

A törvény végrehajtási rendelete előírja, hogy a felkérni javasolt személyekről az esélyegyenlőségi miniszter és az igazságügy miniszter az egyenlő bánásmód érvényesítésében részt vevő szervekkel és szervezetekkel előzetes egyeztetést folytat.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy az érintett minisztériumok ez idáig a civil szférával semmiféle egyeztetést nem folytattak, a tanácsadó testület jövőbeli tagjainak nevét nyilvánosságra nem hozták.

Aggályosnak tartjuk továbbá, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökjelöltjeinek személye sem ismert. Habár az
elnökjelölt személyének kiválasztása előtti civil egyeztetés nem jogszabályi kötelezettsége az érintett minisztériumoknak, kívánatosnak tartanánk, hogy az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód jegyében a poszt nyilvános pályázat kiírása után kerüljön betöltésre.

Háttér Társaság a Melegekért

Társaság a Szabadságjogokért

Magyar Helsinki Bizottság

Roma Polgárjogi Alapítvány

 

Témák