Sajtóközlemény - EBH-ügy: Sokkoló az egészségügyi szakma melegekkel kapcsolatos tájékozatlansága | Háttér Társaság

Bocsánatkéréssel zárult az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt az az eljárás, amelyet egy leszbikus pár indított egy doktornő homofób megjegyzései kapcsán. Az eset ismét ráirányította a figyelmet az egészségügyi szakmában uralkodó súlyos előítéletekre és tájékozatlanságra a meleg és leszbikus emberekkel kapcsolatban.

Egy vidéki leszbikus pár a tavasszal véradásra jelentkezett a lakóhelyükön szervezett véradás keretében. Amikor a véradást vezető orvos megtudta, hogy a pár leszbikus párkapcsolatban él, betegnek nevezte őket, és kizárta őket a véradásból. A pár a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának javaslatára az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. Az eljárás keretében egyezség született: az Országos Vérellátó Szolgálat elnézést kért a kérelmezőktől, és vállalta, hogy a véradóknak szóló tájékoztatója kiegészítésével teremt egyértelműbb helyzetet.

Az eset ismét ráirányítja a figyelmet a magyar egészségügyi szakmában erőteljesen jelen lévő,  leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberekkel kapcsolatos előítéletekre és tájékozatlanságra. A Háttér Társasághoz számos bejelentés érkezett hasonlóan homofób egészségügyi szolgáltatókról, de ezekben az esetekben az érintettek nem mertek a hatóságokhoz fordulni.

Egyesületünk az elmúlt időszakban több egészségügyi témájú kutatásban is részt vett, amelyben lesújtó kép rajzolódott ki a hazai egészségügyi oktatásról és ellátásról. A kutatásban résztvevő végzős orvostanhallgatók több mint kétharmada például úgy nyilatkozott, hogy nem vagy csak érintőleges találkozott egyetemi tanulmányai során a homo- és biszexualitás orvosi megítélésének kérdésével, 73%-uk szerint az egyetemnek többet kellett volna foglalkoznia az LMBT emberek sajátos egészségügyi szükségleteivel. Egyre nagyobb teret kapnak Magyarországon a szakmai szervezetek által rendkívül károsnak ítélt, nyugaton már csak a keresztényfundamentalista szekták által propagált ún. “reparatív terápiák” is, amelyek - komoly összegekért - a homoszexualitás “gyógyítását” ígérik, ehelyett azonban súlyos önértékelési problémákhoz, depresszióhoz, nem ritkán öngyilkossági kísérletekhez vezetnek.

“Nem várható a kérdésben jelentős elmozdulás addig, amíg az LMBT témák nem kapnak kellő figyelmet az egyetemi képzés és a továbbképzések során” - mondta Dombos Tamás a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa. “Elfogadhatatlan az, hogy az egészségügyi dolgozók a szakmai szempontok helyett előítéleteik által vezérelve foglalkozzanak pácienseikkel.”