Sajtóközlemény - EBH-ügy: Sokkoló az egészségügyi szakma melegekkel kapcsolatos tájékozatlansága | Háttér Társaság

Sajtóközlemény - EBH-ügy: Sokkoló az egészségügyi szakma melegekkel kapcsolatos tájékozatlansága

Bocsánatkéréssel zárult az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt az az eljárás, amelyet egy leszbikus pár indított egy doktornő homofób megjegyzései kapcsán. Az eset ismét ráirányította a figyelmet az egészségügyi szakmában uralkodó súlyos előítéletekre és tájékozatlanságra a meleg és leszbikus emberekkel kapcsolatban.

Egy vidéki leszbikus pár a tavasszal véradásra jelentkezett a lakóhelyükön szervezett véradás keretében. Amikor a véradást vezető orvos megtudta, hogy a pár leszbikus párkapcsolatban él, betegnek nevezte őket, és kizárta őket a véradásból. A pár a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának javaslatára az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. Az eljárás keretében egyezség született: az Országos Vérellátó Szolgálat elnézést kért a kérelmezőktől, és vállalta, hogy a véradóknak szóló tájékoztatója kiegészítésével teremt egyértelműbb helyzetet.

Az eset ismét ráirányítja a figyelmet a magyar egészségügyi szakmában erőteljesen jelen lévő,  leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberekkel kapcsolatos előítéletekre és tájékozatlanságra. A Háttér Társasághoz számos bejelentés érkezett hasonlóan homofób egészségügyi szolgáltatókról, de ezekben az esetekben az érintettek nem mertek a hatóságokhoz fordulni.

Egyesületünk az elmúlt időszakban több egészségügyi témájú kutatásban is részt vett, amelyben lesújtó kép rajzolódott ki a hazai egészségügyi oktatásról és ellátásról. A kutatásban résztvevő végzős orvostanhallgatók több mint kétharmada például úgy nyilatkozott, hogy nem vagy csak érintőleges találkozott egyetemi tanulmányai során a homo- és biszexualitás orvosi megítélésének kérdésével, 73%-uk szerint az egyetemnek többet kellett volna foglalkoznia az LMBT emberek sajátos egészségügyi szükségleteivel. Egyre nagyobb teret kapnak Magyarországon a szakmai szervezetek által rendkívül károsnak ítélt, nyugaton már csak a keresztényfundamentalista szekták által propagált ún. “reparatív terápiák” is, amelyek - komoly összegekért - a homoszexualitás “gyógyítását” ígérik, ehelyett azonban súlyos önértékelési problémákhoz, depresszióhoz, nem ritkán öngyilkossági kísérletekhez vezetnek.

“Nem várható a kérdésben jelentős elmozdulás addig, amíg az LMBT témák nem kapnak kellő figyelmet az egyetemi képzés és a továbbképzések során” - mondta Dombos Tamás a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa. “Elfogadhatatlan az, hogy az egészségügyi dolgozók a szakmai szempontok helyett előítéleteik által vezérelve foglalkozzanak pácienseikkel.”

 

Témák