Sajtóközlemény: Homofóbia Ellenes Világnap | Háttér Társaság

Sajtóközlemény: Homofóbia Ellenes Világnap

Homofóbia alatt a melegellenességet értjük. Idén először tartják meg a világon a Homofóbia Ellenes Világnapot május 17-én. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ezen a napon 15 éve törölte a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást. Azonban sokakat ér még hátrányos megkülönböztetés azért, mert a saját nemükhöz vonzódnak, vagy a másik nem szerepében érzik jól magukat.

Magyarországon a 90-es években végzett felmérésekben a megkérdezettek majdnem kétharmada utasította el az azonos neműek párkapcsolatát, negyedük betegségnek tartotta, csupán minden hetedik megkérdezett volt elfogadó. Egy 2000-ben végzett, nem reprezentatív felmérés alapján a megkérdezett leszbikusok és melegek több mint fele számolt be arról, hogy életében kapott már valamilyen homofób megjegyzést, és minden tizedik megkérdezettet fizikailag is bántalmazták irányultsága miatt.

A történelemben még sosem üldözték annyira erőszakosan a melegeket, mint a XX. században. Gondoljunk a náci táborokra, a szovjet gulagokra, de még az Amerikai Egyesült Államokban is megfélemlítették a homoszexuálisokat a McCarthy-érában. Napjainkban még mindig számos ország van, ahol valamilyen állami diszkrimináció zajlik. Legalább nyolcvan országban, köztük Algériában, Szenegálban, Etiópiában, Libanonban, Jordániában, Kuwaitban, Puerto Ricoban és  Boszniában is a homoszexuális aktust a törvény tiltja. Egyes kormányok tíz évet meghaladó börtönnel fenyegetnek, Guyanán és Ugandában életfogytig tartó szabadságvesztést szabnak ki. Afganisztánban, Iránban és Szaud-Arábiában pedig halállal büntetik a meleg közösség tagjait.Brazíliában ugyan nem bűn a homoszexualitás, de halálbrigádok, szkinhedek 1980 és 2000 között több száz meleget gyilkoltak meg. Ilyen adatok mellett nehéz arra gondolni, hogy a „toleranciát” megteremtettük. Sajnos sok helyen a homofóbia egyre erőszakosabbá válik, és ez gátolja a társadalmi elfogadást.

Sokan azt mondják, a homoszexualitást felvállalni ma sokkal szabadabban lehet, mint bármikor ezelőtt. A lapok írnak erről a témáról, melegek nyilatkoznak a rádióban, a televízióban, vagy éppen filmekben szerepelnek. Vannak már olyan országok, ahol az azonos nemű párok együttélését a törvény elismeri. Viszont még sok tennivalónk van azért, hogy a diszkrimináció minden formáját megszüntessük. Tudjuk, hogy az emberek véleményén nem lehet máról holnapra változtatni. Mert bármennyire is sokan elfogadónak mondják magukat, cselekedeteikben mégsem azok.

Kérjük minden jóérzésű embertársunk segítségét ahhoz, hogy egy diszkrimináció-mentes, mindenki számára szabad és élhető világot teremthessünk!

Háttér Társaság a Melegekért

Atlasz Sportegyesület

Dél-Alföldi Meleg Baráti Kör

Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület

Flamingó Kör

Labrisz Leszbikus Egyesület

Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság

Mások Szerkesztősége

Öt Kenyér Keresztény Közösség a Homoszexuálisokért

Szimpozion Baráti Társaság Meleg, Leszbikus, Biszexuális és Transznemű Fiatalok Kulturális Oktatási és Szabadidős Egyesülete

Szivárvány Misszió Alapítvány

Témák