Sajtóközlemény: Meleg és leszbikus pároknak is jár a CSOK | Háttér Társaság

Sajtóközlemény: Meleg és leszbikus pároknak is jár a CSOK

Kulcsszavak: 
gyermekvállalás, sajtó

Korábbi álláspontját felülbírálva elismerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő meleg és leszbikus párok is jogosultak igénybe venni a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) jövőben tervezett gyermekeik után. A Háttér Társaság információs videóban hívja fel a lehetőségre az azonos nemű párok figyelmét.

A Magyar Hírlap 2016. január 9-i számában interjú jelent meg Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral az új otthonteremtési kedvezményekről, amelyben kiemelte: a bejegyzett élettársak csak már meglévő gyermekeik után vehetik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt, jövőben tervezett gyermekeik után nem, mivel erre csak a házaspároknak van lehetősége. Ez az információ később a minisztérium által kiadott tájékoztató anyagban is megjelent.

A Háttér Társaság levélben fordult a minisztériumhoz, és felhívta rá a figyelmet, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény szerint a törvényben szereplő néhány kivételtől eltekintve a bejegyzett élettársakra a házastársakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, márpedig a CSOK kapcsán a törvény ilyen kivételt nem tartalmaz. A jogszabályok az azonos nemű pároknak is többféle lehetőséget biztosítanak a gyermekvállalásra (pl. egyéni örökbefogadás vagy társszülőség), így a CSOK-hoz szükséges vállalásukat tudják teljesíteni. A Minisztérium korábbi álláspontját felülvizsgálva igazat adott az egyesületnek, és korrigálta a vonatkozó tájékoztató anyagokat.

Magyarországon egyre több azonos nemű pár vállal gyermeket: egy több mint kétezer leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) ember részvételével végzett 2010-es magyar kutatás szerint már ma is minden hetedik válaszadó nevel gyermeket, a jövőben ugyanakkor a válaszadók 54%-a tervezi a gyermekvállalást; a női válaszadók körében ez az arány 65%. A gyermeket nevelő azonos nemű párok (az ún. “szivárványcsaládok”) ugyanakkor számos jogi nehézséggel és társadalmi előítélettel találkoznak a mindennapok során.

“Jogszabályi szintű diszkrimináció is van, hiszen a törvények tiltják a közös örökbefogadást és a mesterséges megtermékenyítést az azonos nemű pároknak” - mondta Sándor Bea, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa. “Az is probléma azonban, hogy sok azonos nemű pár a meglévő jogaival sem él, mert nincs velük tisztában, vagy tartanak az ügyintézők homofób reakcióitól.” Ezért indított jogtudatosság-növelő videósorozatot az egyesület a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával. Az animációs videókban a gyakran előforduló élethelyzetekkel kapcsolatos alapvető jogi ismereteket mutatják be könnyen emészthető formában. Az e heti videó a bejegyzett élettársak jogaival és a CSOK-kal foglalkozik. 

A Háttér Társaság az idei évben kutatást is folytat a gyermeket nevelő azonos nemű párok nehézségeinek, tapasztalatainak jobb megismerése érdekében. Az anonim interjút vállaló érintettek jelentkezését a kutatas@hatter.hu címen várják.

Témák