Sajtóközlemény: Meleg szervezetek nyilatkozata a Sziget Kft. és Óbuda-Békásmegyer polgármestere közötti megállapodás kapcsán | Háttér Társaság

Sajtóközlemény: Meleg szervezetek nyilatkozata a Sziget Kft. és Óbuda-Békásmegyer polgármestere közötti megállapodás kapcsán

Felháborodással értesültünk róla, hogy Tarlós István, Óbuda-Békásmegyer polgármestere olyan egyezséget kényszerített ki a Sziget Kulturális és Szervezőirodától, amelynek értelmében nem lehet meleg és leszbikus témájú programokat tartani a Pepsi Szigeten. A megállapodás ellentétes a magyar alkotmánnyal, Magyarország nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeivel, az általános emberi jogi normákkal. Követeljük, hogy a Sziget Kulturális és Szervezőiroda mondja fel a megállapodást, és nyilvánosan kérjen bocsánatot a magyarországi szexuális kisebbségektől. Az elkövetett törvénysértés és a kisebbségekre nézve sértő nyilatkozatai miatt követeljük Tarlós István lemondását és felelősségre vonását.

Kérjük a Pepsi Sziget támogatóit és fellépőit, hogy amennyiben a törvénysértő megállapodás 2001. július 22-én 24 óráig érvényben marad, és a Sziget Kulturális és Szervezőiroda nem kér nyilvánosan bocsánatot a magyarországi szexuális kisebbségektől, álljanak el a rendezvény támogatásától és a Szigeten való megjelenéstől. Kérjük tehát, hogy a British Council, Budapest Főváros Önkormányzata, a Dreher, a Durex, a Francia Intézet, az Ifjusági és Sportminisztérium, az Islander, a Magyar Narancs, az MCM, a Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztériuma, a PannonGSM, a Pestiest és az EstFM, a Pöttyös Túrórudi, a Red Bull, a Roxy Rádió, a Siemens, a TV2 és a Wanted ne támogassa a rendezvény kirekesztő változatát, és a határidő lejárta előtt is nyilatkozatban ítélje el a diszkriminációt.

Kérjük a Pepsit, hogy szintén álljon el a rendezvény anyagi támogatásától, és ne engedélyezze a Pepsi márkanév használatát, amennyiben július 22-ig fennmarad a törvénysértő állapot, és nem kértek bocsánatot a szexuális kisebbségektől. Úgy véljük, egy kirekesztő rendezvény támogatása világszerte rombolja egy az emberi jogok mellett egyébként elkötelezett világcég jó hírnevét.

Kérjük továbbá Michael Lake-et, az Európai Unió Budapesti Delegációja vezetőjét, hogy a törvénysértés határidőn túli fennmaradása esetén álljon el a Sziget bármely rendezvényének védnökségétől. Kérjük, hogy a Delegáció nyilatkozatban ítélje el a kirekesztés e formáját.

Budapesten, 2001. július 13-án

 
Habeas Corpus Munkacsoport
Juhász Géza
Háttér Baráti Társaság a Melegekért
Mocsonaki László

Labrisz Leszbikus Egyesület
Takács Mária
Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság
Rusvai László

Mások szerkesztősége
Takács B. Gábor
 VándorMások
Gosztony Zsigmond

Öt Kenyér Keresztény Közösség a Homoszexuálisokért
Sándor Bertalan
Dél-Alföldi Meleg Kör (DAM Kör)
Birtalan Balázs 

Csatlakozott még: 
 

Humanista Mozgalom
Szabados Krisztina
Nők a Nőkért Együtt az
Erőszak Ellen Egyesület 
Wirth Judit

 Zöld Fiatalok Egyesület
Ferenczi István
 

Témák