Sajtóközlemény: Sólyom Lászlóhoz fordult a Magyar LMBT Szövetség | Háttér Társaság

Sajtóközlemény: Sólyom Lászlóhoz fordult a Magyar LMBT Szövetség

 Sólyom Lászlóhoz fordult a Magyar LMBT SzövetségA Magyar Leszbikus Meleg Biszexuális Transznemű (LMBT) Szövetség nevében levélben fordultunk Sólyom László köztársasági elnökhöz, melyben találkozót kértünk, hogy közösen vitassuk meg, hogyan védhető meg a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű állampolgárok szabad gyülekezéshez való joga, és milyen lépések szükségesek az LMBT emberek jogegyenlőségének biztosítása érdekében. Az elmúlt évek felvonulásain az LMBT embereket ért atrocitások, a szélsőjobboldali eszmék társadalmi és politikai megerősödésének ellenére a köztársasági elnök semleges válaszában elutasította kérésünket, holott a szeptember 5-i Meleg Méltóság Menet időpontjának közeledte aktualitást ad e kérdésne.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom az EP választásokat követően 2009. június 14-én más szervezetekkel többek között szövetkezett, hogy megakadályozzák a következő melegfelvonulást Budapesten. Az Alkotmányt sértő szándék és kijelentés tudatában Sólyom László elfoglaltságaira hivatkozva megtagadta a találkozót, és a Köztársasági Elnöki Hivatal érdemben csupán a következőt közölte: „amennyiben a Meleg Méltóság Menetével azonos időben és helyszínen olyan demonstrációt tartanak, amely törvénybe ütközik, a hatóságok feladata a vonatkozó jogszabályok betartatása.”

Ugyanekkor Barack Obama, az Egyesül Államok elnöke 2009 júniusát a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Méltóság Hónapjának nyilvánította.

Hillary Clinton ez alkalomból kiadott proklamációjában pedig ez áll: „A melegek és leszbikusok üldözése az emberi jogok megsértése, támadás az emberi jóérzés ellen, amelynek véget kell vetni. Külügyminiszterként olyan átfogó emberi jogi napirendet fogok előmozdítani, amelynek része a szexuális orientáció vagy nemi identitás miatti erőszak és diszkrimináció megszüntetése”

„Nem fogjuk feladni a harcot az egyenlőségért – az út minden lépésénél együtt menetelünk veletek” – üdvözölte Gordon Brown brit miniszterelnök a londoni Pride-ot.

Sajnálatos, hogy a Magyar Köztársaság elnöke nem foglal határozottan állást az emberi jogok, nevezetesen az LMBT állampolgárok jogainak érdekében. Az Európai Unió tagjaként, egy demokratikus elveken alapuló ország közméltósága lényegében figyelmen kívül hagyja egy hozzá forduló kisebbség kérését, tudván, hogy az LMBT emberek a felvonuláson és a magánéletben is durva, a szabadságjogokat sértő erőszaknak vannak kitéve.

Sólyom Lászlónak feladata lenne kiállni minden magyar állampolgár emberi jogaiért.

A Magyar LMBT Szövetség továbbra is szorgalmazza a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek esélyegyenlőségét elősegítő intézkedéseket, és nem tartja helyénvalónak Sólyom László elutasító válaszát, különösen nem, egy olykor alkotmányellenes elveket valló politikai erő fenyegetésének árnyékában.

Sajtókapcsolat:
Steigler Sándor
(06.70) 551.2346
steigler [pont] sandor@lmbtszovetseg.hu

Témák