Sajtóközlemény: Tisztességes nyomozást a megtámadott meleg bár ügyében! | Háttér Társaság

Sajtóközlemény: Tisztességes nyomozást a megtámadott meleg bár ügyében!

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a rendőrség rongálás bűncselekménye ügyében indított nyomozást az Action Bár nevű meleg szórakozóhelyet 2008. június 27-én a hajnali órákban Molotov-koktéllal felgyújtó ismeretlen tettesek ellen. Álláspontunk szerint a bár elleni támadás emberölési kísérlet, hiszen az elkövetők telefonon ellenőrizték, hogy a bárban emberek vannak, és hogy meddig van nyitva, mielőtt felgyújtották. Pusztán a szerencsének, és a bent lévők lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt személyi sérülés – a cselekmény alkalmas volt a bárban lévők életének kioltására.

Azzal, hogy a rendőrség rongálásként bagatellizálja az esetet, gyengíti a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek elleni gyűlölet-bűncselekmény erkölcsi megítélését és az LMBT emberek jogbiztonságát, és közvetve további támadásokra bátorítja az elkövetőket. Ezért felszólítjuk az ügyben nyomozó V. kerületi rendőrkapitányságot, hogy emberölési kísérlet ügyében folytassanak nyomozást, a bűncselekmény súlyának megfelelő kellő gondossággal.

A gyilkossági kísérlet következménye annak a gyűlöletkeltésnek, amelyet egyes szélsőjobboldali csoportok, valamint a katolikus egyház és jobboldali politikusok folytatnak az elmúlt hetekben az LMBT emberek és az LMBT fesztivál ellen. Az eset ismét felveti a gyűlölet-bűncselekmény jogi szabályozásának szükségességét.

Felhívjuk törvény- és demokráciatisztelő polgártársainkat és a jogvédő civil szervezeteket, hogy július 5-én jöjjenek el 15.00 órára az Erzsébet térre a Meleg Méltóság Menetre, így tiltakozva a különböző kisebbségeket az utóbbi időben megfélemlítő szélsőjobboldali támadások ellen.

Atlasz LMBT Sportegyesület

Dél-alföldi Meleg Baráti Kör

Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület

Flamingó Kör

Friss Gondolat Ifjúsági Egyesület

gay.hu szerkesztősége

Háttér Társaság a Melegekért

Labrisz Leszbikus Egyesület

Lambda Budapest Baráti Társaság

Mások szerkesztősége

Na végre! szerkesztősége

Patent Egyesület

pride.hu szerkesztősége

Szimpozion Egyesület

Szivárvány Misszió Alapítvány

Témák