Sajtóközlemény: Vereség az azonos nemű párkapcsolatok ellenzőinek, akadály a leszbikus és meleg párok előtt | Háttér Társaság

Sajtóközlemény: Vereség az azonos nemű párkapcsolatok ellenzőinek, akadály a leszbikus és meleg párok előtt

Leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű civil szervezetek nyilatkozata a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló alkotmánybírósági döntésről

Alulírott meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű szervezetek csalódottságunknak adunk hangot amiatt, hogy az Alkotmánybíróság döntése értelmében a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye 2009. január 1-től nem kerül bevezetésre. A most alkotmányellenesnek talált jogszabály a heteroszexuális házaspárokéval azonos jogokat adott volna a leszbikus és meleg pároknak többek közt az öröklés, a tartás, a lakáshasználat, valamint a szociális juttatások területén. Ezekre a jogokra nagy szüksége van a leszbikus és meleg pároknak a jogilag rendezett és kiszámítható élethez. Ennek lehetősége most tovább késik.

Az Alkotmánybíróság döntése ugyanakkor kifejezetten visszautasítja a konzervatív pártok és szervezetek azon érvelését, hogy a leszbikus és meleg párok kapcsolatait nem szabad elismerni, mivel az aláássa a heteroszexuális házasság intézményét. A döntés rámutat: a jogszabállyal nem az a baj, hogy a házassághoz hasonló jogokat biztosít az azonos nemű pároknak, hanem hogy mindezt a különnemű párok esetében is lehetővé teszi. Az Alkotmánybíróság szerint az államnak az Alkotmányból levezethető kötelessége, hogy elismerje és jogi védelemben részesítse a leszbikus és meleg párok párkapcsolatát. A döntés azt is kimondja, hogy csak a különnemű párok esetén van alkotmányos akadálya annak, hogy a bejegyzett élettársak a házastársakkal azonos státuszt kapjanak: a bíróság ezzel megnyitotta annak lehetőségét, hogy a törvény a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok számára valóban a házassággal járó összes jogot biztosítsa.

Üdvözöljük a miniszterelnök szándékát, és támogatni kívánjuk az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium munkáját, hogy a szükséges minimális változtatások végrehajtása után ilyen tartalmú törvényjavaslat szülessen, és az Országgyűlés azt a lehető leghamarabb tárgyalja. Mivel az elmúlt egy év során az új intézmény bevezetéséhez szükséges jogszabályváltozások és infrastrukturális beruházások megtörténtek, semmi akadálya nincs annak, hogy a törvény rövid határidővel, már 2009 tavaszán hatályba lépjen. Felhívjuk emellett azon pártokat és országgyűlési képviselőket, akik korábban alkotmányjogi aggályok miatt nem támogatták a törvény elfogadását, hogy az Alkotmánybíróság egyértelmű jóváhagyása után támogassák a bejegyzett élettársi kapcsolat azonos nemű párok számára történő bevezetését.

Atlasz LMBT Sportegyesület

Dél-alföldi Meleg Kör

Háttér Társaság a Melegekért

Inter Alia Alapítvány

Labrisz Leszbikus Egyesület

Patent Egyesület

pride.hu

Szimpozion Egyesület

Szivárvány Misszió Alapítvány

Témák