Segíts, hogy segíthessünk! - Stratégiai pereskedés transz emberek számára | Háttér Társaság

Segíts, hogy segíthessünk! - Stratégiai pereskedés transz emberek számára

Segíts, hogy segíthessünk! - Stratégiai pereskedés transz emberek számára

2020. május 29-én hatályba lépett a 2020. évi XXX. törvény, amelynek 33.§-a ellehetetleníti a nem jogi elismerését: azt, hogy egy transz személy kérhesse, hogy irataiban a nemi identitásának megfelelő neme és neve szerepeljen. A törvény sérti a transznemű és interszex személyek alapvető jogait: többek között az emberi méltósághoz és a magánélethez való jogot. Azt a petíciót, amely arra kéri az alapvető jogok biztosát, hogy éljen az Alaptörvényben biztosított jogával és forduljon az Alkotmánybírósághoz a transznemű emberek jogait súlyosan sértő módosítások miatt, 105 ezren írták alá, köztük 13 ezer magyar állampolgár. 

A Háttér Társaság folytatja a küzdelmet a jogsértő törvény ellen: az Alkotmánybíróság február 2-án közzétett határozatát követően nincs reális esély arra, hogy magyar bírói fórum előtt kikényszerítsük a nem jogi elismerését, amelyet az Országgyűlés 2020 májusában a 33. § elfogadásával ellehetetlenített. A Háttér Társaság emiatt úgy döntött, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul. Az eljárásban ingyenes jogi képviseletet biztosítunk, az EJEB előtti pereskedés minden költségét a Háttér Társaság vállalja.

A folyamatban lévő jogi eljárásokról ezen az oldalon tájékozódhatsz. Az EJEB előtti stratégiai pereskedés jelentős plusz terhet ró jogsegélyszolgálatunk munkatársaira és a partnerügyvédeinkre. Adományoddal nemcsak az ő munkájukat segítheted és teheted lehetővé további munkatárs alkalmazását, de hozzájárulhatsz ahhoz is, hogy segítsük azokat a transz embereket, akiknek a pereskedéshez szükséges dokumentáció beszerzése aránytalan anyagi terhet jelent.

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy a transznemű és interszex személyek méltósággal élhessék itthon az életüket. 

Támogasd a munkánkat PayPal adománnyal!

Munkánkat rendszeres vagy egyszeri adománnyal, külföldi vagy belföldi utalással is tudod támogatni. További információ az adományozásról szóló oldalunkon.

Témák