Siker: a bejegyzett élettársak is szerepelnek az örökbefogadási űrlapokon | Háttér Társaság

Siker: a bejegyzett élettársak is szerepelnek az örökbefogadási űrlapokon

Leszbikus pár gyerekekkelA Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak elküldött véleményünknek köszönhetően a jövőben a bejegyzett élettársak is szerepelnek az örökbefogadás során használt adatlapokon.

2012. február elején társadalmi vitára bocsátotta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az egyes gyermekvédelmi és családtámogatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló előterjesztést, amely az örökbefogadás során használt adatlapok megújítását is tartalmazta. Az adatlapok azonban a családi állapotnál csak a házastársakat és az élettársakra nevesítették, a bejegyzett élettársakat nem, ezért egyesületünk írásbeli véleményt juttatott el a Minisztériumhoz.

Bár a Minisztérium a sajtónak mereven elzárkózott a melegszervezetek szerintük „nekem jogom van  gyerekhez" megközelítésétől, végül mégis egyesületünknek adtak igazat, és a kormányrendelet Magyar Közlönyben megjelent változatában már olyan adatlapok szerepelnek, amelyeken a bejegyzett élettársak is felüntethetik családi állapotuk.

Az adatlapok kiegészítése természetesen nem jelenti azt, hogy bővültek volna a bejegyzett élettársak örökbefogadási jogai: az azonos nemű párok továbbra is csak egyénileg fogadhatnak örökbe, a közös örökbefogadást a törvény nem teszi lehetővé. Mégis fontos változás, hogy nem kell többé magyarázkodnia egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő, örökbefogadni szándékozó személynek: elég az adatlap megfelelő rovatát kitöltenie.

Bízunk benne, hogy egyre több azonos nemű pár vág bele az örökbefogadás folyamatába Magyarországon is. Fontos, hogy megmutassuk, az örökbefogadás nem egyszerűen szimbolikus kérdés, hanem a leszbikus és meleg párok valós igénye.

Témák